AAA

SVET | 28.08.2018 21:20

Orban: Salvini moj heroj, Makron neprijatelj


Madjarski premijer Viktor Orban je danas rekao da je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini "njegov heroj" a kao svog glavnog protivnika u Evropi je označio francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"On je moj heroj i moj saputnik", rekao je Orban u Milanu, pre sastanka sa Salvinijem.
Upitan o toj izjavi posle sastanka, Orban je ponovio svoje reči, dodavši da bi Salvini lako dobio izbore u Madjarskoj gde se "srećom neće kandidovati".

Dvojica lidera, pristalice tvrde struje u odnosu na migrante koji dolaze u Evropu, potvrdili su saglasnost o potrebi "odbrane granica" pred imigracijom. 

"Naš cilj je da pomognemo tamo gde ima problema a ne da uvozimo probleme. Madjarska je dokaz da migranti mogu biti zaustavljeni na kopnu", rekao je Orban, čija zemlja je podigla ograde od bodljikave žice duž stotina kilometara granice sa Srbijom i Hrvatskom.

On je dodao da je "Salvinijev cilj da osigura da se migranti mogu zaustaviti i na moru".

Nasuprot Salviniju, Orban je kao svog glavnog protivnika u Evropi, pre izbora za Evropski parlament sledećeg proleća, označio francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Postoje dva tabora u Evropi a jedan predvodi Makron. On je na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju. Na drugoj strani smo mi koji želi da zaustavimo ilegalnu imigraciju", rekao je Orban.

Upitan o eventualnom istupanju iz Evropske narodne partije (EPP), kojoj pripada njegov Fides, Orban je rekao da želi da EPP pre svega "stoji na madjarskoj strani i na strani naroda Evrope".

"Nadam se da će ovaj susret biti prvi u dugom nizu za promenu sudbine Italije, Madjarske i celog evropskog kontinenta", rekao je Salvini.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti potpisan sporazum s Nemačkom o takozvanim sekundarnim migrantima, onima koji su već registrovani u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

On je rekao da će u okviru tog sporazuma Italija biti spremna da primi sekundarne migrante pod uslovom da isti broj migranata napusti Italiju.

Partije levice su organizovale protest nedaleko od mesta sastanka Orbana i Salvinija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.