AAA

SVET | 29.08.2018 17:50

Francuski predsednik potvrdio da je glavni protivnik Orbana i Salvinija


Francuski predsednik Emanuel Makron odgovorio je danas liderima Madjarske i Italije Viktoru Orbanu i Mateu Salviniju da "imaju prava" što ga smatraju njihovim "glavnim protivnikom" u Evropi oko pitanja migranata.

"Neću ništa popustiti nacionalistima i onima koji zagovaraju govor mržnje. Ako su želeli u meni da vide njihovog glavnog protvnika, imaju pravo", poručio je Makron odgovarajući novinarima tokom posete Danskoj.

U Milanu je juče madjarski premijer Viktor Orban nazvao italijanskog ministra unutrašnjih poslova svojim"herojem" a Makrona opisao kao svog glavnog protivnika u Evropi.

"Trenutno ima dve grupe u Evropi i jednu vodi Makron", rekao je madjarski premijer.

Sedam meseci od evropskih izbora na kojima će migrantsko pitanje biti jedno od najvažnijih on je optužio Francuze da vode političke snage koje podržavaju imigraciju dok on želi da "zaustavi ilegalnu imigraciju".

Makron je danas uzvratio "ako se smatra da u Francuskoj postoji neprijatelj nacionalizma, politike mržnje, Evrope koja treba da plaća šta joj odgovara i da ne nametne nikakav oblik odgovornosti i solidarnosti, imaju pravo".

Makron je rekao da će narednih dana i meseci biti potrebno donošenje dubinskih odluka o pitanju migranata, i da to pretpostavlja ozbiljnost i duh odgovornosti, uz istovremenu privrženost evropskim vrednostima kao što su pravo na azil, i usvajanje prave unutrašnje politike i politike prema zemljama porekla, i da to nije ono što predlažu Orban i Salvini.

U Salcburgu će 20. septembra biti sastanak Evropskog saveta o tom pitanju koje deli evropsku dvadesetsedmoricu.

"Strukturuiše se jaka podela izmedju nacionalista i progresivnih u Evropi", rekao je Makron koji se nalazi na turneji u Danskoj i Finskoj u pokušaju da pronadje saveznike da bi formirao progresivni krug u Evropi naspram nacionalističkih i populističkih vlada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.