AAA

SVET | 06.09.2018 21:25

Tramp: SAD uskratile pomoć Palestincima da bi pregovarali o miru

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je njegova administracija prekinula finansijsku pomoć Palestincima da bi na njih izvršila pritisak kako bi se vratili pregovorima s Izraelom, prenose izraelski mediji.

„ Rekao sam im, ne plaćamo vas dok ne postignemo dogovor. Ako ne postignemo dogovor, ne plaćamo“, rekao je američki lider u telefonskom razgovoru s jevrejskim liderima i rabinima pred jevrejsku Novu godinu (Roš Hašana) koja počinje u nedelju uveče.

On je dodao da njegov tim radi na mirovnom sporazumu izmedju Izraela i Palestinaca i da je postignut „ veliki napredak“ tokom protekle godine.

Takodje je izrazio očekivanje da se iranski lideri vrate pregovorima o novom nuklearnom sporazumu sa SAD kao rezultat sankcija koje su ponovo uvedene protiv Irana.

Bivši zvaničnici u njegovom kabinetu, uključujući državnog sekretara Reksa Tilersona savetovali su mu da se ne povlači iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Islamskom Republikom Iran iz 2015. godine, ali se on na to odlučio protivno njihovom savetu, kako je rekao.

Osim Trampa u razgovoru su učestvovali njegov visoki savetnik i zet Džared Kušner i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman.

Tramp je ponovio svoju tvrdnju da će Palestinci na neki način imati koristi od njegove odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Medjutim, za razliku od ranijih izjava nije najavio da će SAD učiniti nešto za Palestince već je neodredjeno najavio da će Izrael „ učiniti nešto dobro“ za njih, ne ulazeći u detalje.

Ambasador Fridman je nedavno rekao da ne postoji potreba za kompenzacijom palestinskoj strani zbog odluke o Jerusalimu, podsećaju izraelski mediji.

Tramp je u avgustu rekao da će Izrael platiti „ veću cenu“ u mirovnim pregovorima sa Palestincima posle njegove odluke da u decembru prizna Jerusalim kao samo izraelski i da u maju premesti američku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u taj grad.

Palestinci planiraju da u istočnom Jerusalimu bude sedište njihove buduće nezavisne države.

Izrael je osvojio taj deo Jerusalima u ratu 1967. i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Učesnici današnjeg razgovora su, kao i prošle godine, bile pristalice Trampove politike većinom iz jevrejske ortodoksne zajednice.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.