AAA

SVET | 10.09.2018 13:25 > 10.09 13:41

Kocijančič: Dijalog nije propao, cilj sporazum u skladu s medjunarodnim pravom (VIDEO)

Pregovori u dijalogu Beograd-Priština moraju da se nastave s ciljem da se postigne "sveobuhvatna normalizacija odnosa, zasnovana na obostranoj saglasnosti i medjunarodnom pravu, koja će biti realistična i održiva", izjavila je danas u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Federike Mogerini je dodala da je bilo niz kontakata s predsednicima Srbija Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o svim otvorenim pitanjima.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li, imajući u vidu da su pregovori u dijalogu Beograd-Priština propali, i dalje za Evropsku komisiju pregovori uključuju i mogućnost promene granica, što je izazvalo podele medju članicama EU.

Maja Kocijančič je uzvratila da je "EU vrlo jasno predočila načela za pregovore" i da radi na "sporazumu utemeljenom na medjunarodnom pravu, koji je realističan i prihvatljiv za obe strane", dodavši da je cilj "pravno obavezujući sporazum koji će rešiti otvorena pitanja".

Takodje je navela da ne može ulaziti u pojedinosti tih kontakata u dijalogu. "Za nas je vrlo jasno da dijalog mora da se nastavi i očekujemo da obe strane nastave dijalog s istom posvećenošću i angažmanom kao dosad", dodala je.

Na pitanje da li je za Evropsku komisiju cilj i dalje da se iduće godine dodje do sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština, imajući u vidu da je Vučić rekao da sporazum Srba i Albanac može uslediti tek kroz 10 ili 20 godina, Kocijančič je navela da je EU na najvišoj političkoj ravni pojačala angažman prema Zapadnom Balkanu i da je dijalog ušao u drugu, pojačanu fazu.

Dodala je medjutim da ne može davati nikakve rokove "pošto to očigledno zavisi od napretka u pregovorima".

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.