AAA

SVET | 12.09.2018 09:55 > 12.09 19:07

Junker: Ne smemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida (VIDEO)


Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Zapadni Balkan ne smemo ispustiti iz vida, taj region ne smemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

"Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu jednom zauvek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi", rekao je on.

Junker je rekao da EU ne sme da smanji napore da izgradi ujedinjeniju Evropu.

"Evropa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima", rekao je on.

Junker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Evropske unije koja treba da deluje jedinstveno.

"Današnjem svetu je potrebna jaka, ujedinjena Evropa. Evropa koja radi za mir, trgovinske sporazume, stabilne monetarne aranžmane iako su drugi na drugim mestima naklonjeniji da pribegnu trgovinskoj ili monetarnom ratovanju" rekao je Junker u poslednjem godišnjem obraćanju o stanju EU pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Evropska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Junker i dodao da su neki bili iznenadjeni njegovim dogovorom s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali da ne treba biti iznenadjen jer "Evropa uspeva kad govori jednim glasom".

Junker je rekao da geopolitička situacija pokazuje da je sada vreme Evrope, da je došlo je vreme za evropski suverenitet, i da Evropa treba da postane suvereniji akter u medjunarodnim odnosima.

"Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinent koji uživa u miru zajhvaljujući Evropskoj uniji. Pokažimo više poštovanja za Evropsku uniju, očuvajmo njen imidž. Branimo naš način života naš način postojanja", rekao je predsednik Evropske komisije.

On je ukazao da voleti Evropu znači voleti njene nacije i skrenuo pažnju da je patriotizam vrlina, a da je "neobuzdani nacionalizam otrov".

"Recimo ne nezdravom nacionalizmu i prihvatimo prosvetljeni patriotizam", rekao je Junker.

Junker je rekao da EU mora da ojača svoj kapacitet da govori u jednom glasu u spoljnoj politici i ponovo predložio da se usvoji glasanje kvalifikovane većine u pitanjima spoljne politike.

On je rekao da je Evropa u velikoj meri okrenula list ekonomskoj i finansijskoj krizi koja je došla spolja ali je duboko pogodila, da je otvoreno gotovo 12 miliona novih radnih mesta od 2014.

Naglasio je da je evro postao druga najupotrebljavanija valuta u svetu i da treba učiniti više da evropska jedinstvena valuta odigra svoju punu ulogu na medjunarodnoj sceni.

Upozorio je da Evropa mora biti mesto gde je sloboda štampe svetinja i da treba učiniti više da se zaštite slobodni i fer mediji u Evropi koji garantuju njenu demokratiju.

Junker je takodje rekao da moraju da se zaštite evropski slobodni i fer izbori da bi se bolje zaštitili demokratski procesi od "manipulacija od strane trećih zemalja za privatne interese".

Osvrćući se na Bregzit on je pozdravio predlog britanske premijerke Tereze Mej da se razviju nova partnerstva izmedju Velike Britanije i EU posle Bregzita. Junker je rekao da posle odlaska Britanije iz EU marta 2019. godine Velika Britanija nikad neće biti obična treća zemlja za Uniju, da će uvek biti njen vrlo bliski sused i partner.

Predsednik Evropske komisije takodje je govorio o Africi naglašavajući da EU želi da izgradi novo partnerstvo s tim kontinentom. Ukazao je da će taj novi savez za investicije i zapošljavanje omogućiti otvaranje 10 miliona radnih mesta u Africi tokom narednih pet godina.

Evropska komisija spremna je da zaustavi širenje onlajn terorističkih sadržaja i dezinformacija, objavio je danas njen predsednik Žan-Klod Junker u govoru o stanju Unije.

Komisijin predlog za zaustavljanje širenja terorističkih sadržaja na internetu uključuje pravilo "jednog sata" za uklanjanje uvredljivog materijala, kao i stroge kazne za pružaoce usluga.

Pravilo "jednog sata" znači da je toliki rok za uklanjanje uvredljivog sadržaja na zahtev nacionalnih vlasti a nepoštovanje tog roka za posledicu može da ima kaznu u visini četiri procenta globalnog prometa provajdera u poslednjoj poslovnoj godini.

Naravno, internet platforme će moći da se žale na zahtev za povlačenje sadržaja i, ako njihova žalba bude uspešna, sadržaj će biti obnovljen na sajtu.

Evropska komisija predložila je nova pravila u svetlu predstojećih evropskih izbora u maju 2019. a sa ciljem da zaštiti demokratski integritet procedure glasanja.

Evropska komisija je, uz borbu protiv "malignih aktivnosti" za uticaj na glasačko telo, vlastima članica EU preporučila i da usvoje mere za upravljanje rizicima po bezbednost mreže i informacionih sistema pred izbore.

"Integritet izbora može da bude ozbiljno narušen 'konvencionalnim' sajber incidentima, uključujući sajber napade na izborni proces, kampanje, infrastrukturu političkih partija, kandidate ili javne vlasti ili zloupotrebom ličnih podataka", navela je Komisija.

Na kraju govora bile su ovacije za odlazećeg predsednika Evropske komisije čiji se mandat završava 31. oktobra 2019.


Šef EK Junker uverava Varšavu da nije namera EU da oduzima pravo glasa Poljskoj
Junker je odgovarajući na pitanja poljskih medija kazao da nije namera EU da oduzme pravo glasa Poljskoj zbog reformi, pre svega pravosudja, koje sistemski ugrožavaju osnovne vrednosti demokratije i Unije i da se nada da će se ipak u dijalogu sa Varšavom doći do rešenja kakva očekuju obe strane.

"Procedura (po članu 7 osnovnog sporazuma EU) više nije u rukama Evropske komisije. Zemlje članice će voditi dijalog sa poljskom vladom i videćemo šta će biti. Ne čini mi se da danas može da se kaže da će Poljskoj biti oduzeto pravo glasa. To nije naša namera", kazao je danas Junker poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Šef EK istakao je da ima dobre odnose sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i da se nada da će se u dijalogu doći do rešenja koje obe strane očekuju, upozorivši istovremeno da se u EU u mnogo čemu može tražiti kompromis ali da kada su u pitanju osnovne demokratske vrednosti, računa se šta je zapisano u osnovnom sporazumu EU.

Proceduru procene valjanosti pravne države kakvu je protiv Poljske EK komisija pokrenula u decembru prošle godine danas je Evropski parlament zatražio u slučaju Madjarske, zbog ugrožene nezavisnosti pravosudja, slobode medija, univerziteta, nevladinih organizacija i položaja azilanata i imigranata, što je madjarski premijer Viktor Orban u raspravi u EP koja je prethodila u utorak kategorično odbio.

Poljski predsednik Andžej Duda sinoć je na mitingu vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda u mestu Ležajsk u kampanji pred lokalne izbore, povodom spora sa EU oko kršenja osnovnih vrednosti i valjanosti pravne države nakon reforme pravosudja poručio da je EU nekakvo imaginarno zajedništvo od koga Poljacima nema neke koristi i neka Brisel ostavi Poljake na miru.

"Očigledno je da imamo pravo na svoja očekivanja od Evrope koja nas je ostavila Rusima 1945. ali pre svega imamo pravo da ovde vladamo sami i odlučujemo kakva će biti Poljska...Želim da gradjani budu uvereni da neko misli na njih a ne na neko imaginarno zajedništvo od čega za nas nema neke koristi. Zajedinštvo je potrebno ovde, u Poljskoj, za nas, vlastito, skoncentrisano na našim pitanjima, jer su ona za nas najvažnija", rekao je na mitingu Duda.

Poljski predsednik poručio je da će se Poljska baviti evropskim pitanjima tek kada reši svoja a da EU mora da Poljsku ostavi na miru i pusti Poljake da popravljaju sami kako hoće svoju domovinu.

Govor je danas osudila poljska opozicija i komentatori koji su podsetili da je upravo Poljska najveći korisnik novca iz zajedničke evropske kase a potpredsednik EK, Frans Timermans, zadužen za dijalog sa Poljskom u kaznenoj proceduri člana 7. upozorio poljskog predsednika da većina Poljaka veruje u evropske vrednosti i želja im je ne samo da budu deo EU, već i njenog sistema vrednosti.

"Unija je zajednica vrednosti. Ne mogu da zamislim EU bez Poljske. Apsolutno sam ubedjen da ogromna većina Poljaka želi da bude deo ne samo političke konstrukcije kao što je EU, već takodje evropske zajednice vrednosti", kazao je danas Timermans za poljski informativni portal Virtualna Poljska.

Potpredsednik EK podsetio je da je i Poljska potpisala Lisabonski sporazum o funkcionisanju EU a da su za članstvo u EU glasali na referendumu sami Poljaci.

"To znači velike obaveze i velika prava. Jedna od obaveza je poštovanje osnovih vrednosti. A jedna
od tih vrednosti je nezavisno pravosudje", kazao je Timermans.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.