AAA

SVET | 20.09.2018 14:05 > 20.09 14:12

Evropski lideri za novi referendum o Bregzitu

Pristalice drugog referenduma o Bregzitu dobile su danas neočekivanu podršku dvojice evropskih lidera koji su pozvali da se omogući novo izjašnjavanje Britanaca u nadi da će se stanje vratiti na staro.

Premijer Malte Džozef Maskat je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da postoji "gotovo jednoglasna" podrška lidera zemalja EU za takav referendum, dve godine pošto je 52 odsto Britanaca glasalo za izlazak iz Evropske unije.

"Postoji jednoglasno, ili skoro jednoglasno, gledište za stolom da bismo voleli da se desi maltene nemoguće, da Velika Britanija održi još jedan referendum. Većina nas bi pozdravila mogućnost da britanski narod stavi stvari u kontekst, pogleda šta je ispregovarano, pogleda opcije i donese konačnu odluku", rekao je Maskat.

Sličnog mišljenja je i češki premijer Andrej Babiš.

"Nadamo se da ćemo na kraju postići sporazum, ali sam veoma nezadovoljan jer Velika Britanija odlazi. Možda bi bilo bolje održati drugi referendum i možda ljudi promene stav. To bi brzo rešilo problem", naveo je češki premijer za BBC.

Velika Britanija bi trebalo da 29. marta 2019. napusti EU. Šest meseci do tada, pregovori o razlazu su u ćorsokaku i dve strane su tokom jučerašnjeg samita u Salcburgu jedna drugoj prebacivale odgovornost za izbegavanje opcije koju niko ne želi Bregzita bez sporazuma.

Neki evropski lideri, poput irskog premijera Lea Varadkara i luksemburškog premijera Gzavijea Betela, su ranije govorili o ideji drugog referenduma.

"EU nema stav o tome", rekao je jedan izvor iz Unije.

Britanska premijerka Tereza Mej je pak isključila svaku mogućnost da se održi novi referendum.

"Znam da mnogi od vas ne žele Bregzit. Ali važno je da bude jasno: neće biti drugog referenduma u Velikoj Britaniji. Narod je presudio i ja kao premijerka to sprovodim. Velika Britanija će otići 29. marta sledeće godine", rekla je ona juče.

Drugi referendum traži deo britanskog civilnog društva i neki opozicioni političari.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.