AAA

SVET | 20.09.2018 15:05 > 20.09 15:10

Sud naredio psihijatrijski pregled Marin Le Pen

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen pobunila se danas protiv odluke suda da joj nametne psihijatrijski pregled, po zakonu, jer je u decembru 2015. na Tviteru delila slike zločina Islamske države.

"Ovo je nebulozno. Režim stvarno počinje da se plaši", navela je ona na Tviteru uz sliku odluke o pregledu.

Sudsko naredjenje datira od 11. septembra i donela ga je sudija koji vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za "širenje nasilnih slika". Sudija je zatražila psihijatrijski pregled za Le Pen "što je pre moguće".

"Verovala sam da imam pravo na sve: e pa ne! Zbog osudjivanja užasa islamske države u tvitovima, 'sud' mi je odredio psihijatrijsko veštačenje! Dokle će ovo ići?!", upitala je liderka Nacionalnog okupljanja.

Pregledom treba da se utvrdi da li je ona "sposobna da razume reči i odgovori na pitanja", kao i da li je "navodni prekršaj povezan sa faktičkim ili biografskim elementima osobe o kojoj se radi".

Kaznena procedura za delo za koje je Le Pen optužena nalaže medicinsko veštačenje, navelo je tužilaštvo u Nanteru.

Le Pen, koja je i poslanica u parlamentu, izjavila je da neće ići na pregled i dodala da "čeka da vidi kako će je naterati".

Njene pristalice su izrečenu meru ocenile kao diktatorsku.

"Zatvaranje protivnika na psihijatriju je bila specijalnost totalitarnih režima", rekao je njen saradnik Luj Alio.

Lider levičarske Nepokorene Francuske Žan-Lik Melanšon je ocenio da to "nisu ispravni metodi za potiskivanje ekstremne desnice".

Le Pen je sporne tvitove objavila 16. decembra 2015, kao odgovor novinaru kog je optužila da "povlači paralele" izmedju Islamske države i tadašnjeg Nacionalnog fronta.

Na slikama je bilo prikazano gaženje tenkom sirijskog vojnika, spaljivanje jordanskog pilota i odsecanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.