AAA

SVET | 29.09.2018 19:20

Severna Koreja: Da bismo odustali od nuklearnog oružja treba da imamo više poverenja u SAD


Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da je Pjongangu potrebno veće poverenje u SAD da bi se lišio nuklearnog naoružanja.

U govoru u Generalnoj skupštini UN, Ri je rekao da Severna Koreja ne vidi "prikladan odgovor" SAD na prve korake Pjonganga u razoružanju, već da Vašington umesto toga produžava sankcije u cilju pritiska.

"Percepcija da sankcije mogu da nas obore na kolena je fantazija ljudi koji o nama ne znaju dovoljno", naveo je šef severnokorejske diplomatije.

On je dodao da produžavanje sankcija "produbljuje nepoverenje" Severne Koreje i sprečava uspeh diplomatskih napora.

"Bez bilo kakvog poverenja u SAD, neće biti poverenja u našu nacionalnu bezbednost i u takvim okolnostima nema govora da ćemo se jednostrano razoružati", naveo je Ri.

Dodao je da je posvećenost Pjongjanga razoružanju "čvrsta i postojana", ali da je postojanje poverenja od ključnog značaja.

Više od tri meseca posle samita lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una, postoji raširena sumnja u spremnost Pjonganga da sprovede denuklearizaciju pošto ta zemlja vidi nuklearno oružje kao jedini garant svoje bezbednosti.

Dok Pjongjang prvi ne učini značajne korake u razoružanju, Vašington nije spreman da ublaži sankcije toj zemlji ili da prihvati deklaraciju o okončanju Korejskog rata, što je takodje jedan od prioriteta Severne Koreje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo planira da poseti Severnu Koreju sledećeg meseca u cilju pripreme drugog samita Trampa i Kima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.