AAA

SVET | 01.10.2018 22:15

Francuska i Španija proslavile pobedu nad baskijskom grupacijom ETA


Šefovi vlade Španije i  Francuske svečano su danas u Madridu proslavili pobedu svojih zemalja u borbi protiv organizacije ETA, pet meseci pošto je ta oružana baskijska separatistička grupacija objavila da se raspustila.

"S pomešanim osećanjima slavimo našu zajedničku pobedu protiv terorizma", rekao je francuski premijer Eduar Filip i simbolično Španiji uručio pravosudnu dokumentaciju Francuske o organizaciji ETA, sa 8.000 dosijea, uključujući i nerasvetljene zločine.

Španski premijer, socijalista Pedro Sančes je pozdravio saradnju Španije i Francuske kojom je postignut "mir... i trijumf španske demokratije".
"Francuska je poslužila kao pozadinska baza, baza za snabdevanje, osveženje terorista iz ETA koja se medjutim godinama borila i na njenom tlu", rekao je Eduar Filip. Francuska je početkom 1980-ih godina bila optuživana za popustljivost prema toj terorističkoj grupi.

Ukupno se 853 ubistva i pogibije pripisuje organizaciji ETA u poslednje četiri decenije, a ubijena su i 62 njena ekstremiste u sukobima s para-policijskim grupama i ekstremnom desnicom.

Dva bivša socijalistička šefa španske vlade, Felipe Gonzales i Hose Luis Rodriges Sapatero, prisustvovala su današnjoj svečanosti, dok su bivši lideri konzervativaca Hose Maria Asnar i Mariano Rahoj odbili poziv, kaže španska vlada.

Tajna organizacija ETA "Euskadi Ta Askatasuna" (na baskijskom jeziku "Baskija i sloboda") se oktobra 2011. godine odrekla "oružane borbe", razoružanje je obavila aprila 2017, a raspuštanje maja ove godine.

Pomoću otmica i bombaških napada, ta organizacija je bezuspešno pokušavala da izdejstvuje nezavisnost Baskije i Navare, ali je desetkovana hapšenjima i time što joj je većina stanovništva okrenula ledja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.