AAA

SVET | 10.10.2018 15:15 > 10.10 15:23

EU poziva na pripreme za mogući Bregzit bez sporazuma

Visoki zvaničnici Evropske unije pozvani su danas da se pripreme za mogući Bregzit bez dogovora, a glavni pregovarač Unije za Bregzit Mišel Barnijer rekao je da treba da se ostvari "odlučujući  napredak" u pregovorima s Londonom, nedelju dana pre ključnog evropskog samita.

Na sastanku evropskih komesara danas u Briselu Barnije i generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmajr dali su bilans pregovora izmedju EU i Velike Britanije koja treba da napusti Uniju krajem marta 2019.

Barnije je podsetio da odlučujući napredak treba da se ostvari na vreme za sastanak Evropskog saveta u oktobru i da se pregovori na tehničkom nivou nastavljaju ove nedelje, rekao je porptarol Evropske komisije Margaritis Shinas novinarima u Briselu.

Selmajr je govorio o tome dokle su stigli pripremni radovi Evropske komisije i ukazao na važnost da se sve strane pripreme na sve moguće rezultate na svim nivoima, rekao je Shinas.

Selmajr je zadužen da koordiniše pripreme za zaštitu EU od ekonomskih posledica ukoliko Velika Britanija napusti evropski blok 29. marta iduće godine bez postignutog sporazuma o razlazu.

"Barnije i njegov tim rade danonoćno da dodju do sporazuma ali nismo još tu", rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, nedelju dana uoči samita EU 18. i 19. oktobra.

Brisel taj samit naziva "trenutkom istine" kada će se znati da li će se izbeći razlaz s Velikom Britanijom bez dogovora.

Barnije pokušava da usaglasi takav sporazum ali vreme prolazi i evropske vodje su jasno rekle da očekuju od britanske premijerke Tereze Mej da predloži način da se pokrenu pregovori iz mrtve tačke pre iduće nedelje. 

Tereza Mej pozvana je da govori na večeri 17. oktobara o napretku pregovora o Bregzitu, uoči samita šefova država EU 18. oktobra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.