AAA

SVET | 12.10.2018 16:05 > 12.10 16:09

Makron: Navedene činjenice o nestalom saudijskom opozicionom novinaru su teške

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas kao veoma ozbiljne činjenice navedene u medijima o sudbini saudijskog opozicionog novinara Džamala Kašogija, nestalog 2. oktobra u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

"Navedene činjenice su ozbiljne, veoma ozbiljne činjenice... Očekujem da se utvrdi istina i u potpunosti rasvetli taj slučaj", rekao je Makron francuskim novinarima u Jerevanu gde je povodom Samita Frankofonije.

Makron je dodao da o slučaju nestalog novinara nije razgovarao sa saudijskim zvaničnicima, ali da hoće uskoro.

"Moj stav o tome zavisiće od utvrdjenih činjenica", dodao je predsednik.

List "Vašington post" je preneo da je Vlada Turske obavestila američke zvaničnike da ima tonski i video dokaz da je u saudijskom Konzulatu u Istanbulu "ubijen i na komade isečen" novinar Džamal Kašogi, iz moćne saudijske porodice, koji je pre godinu dana pobegao iz Saudijske Arabije jer je bio proganjan kao oštar kritičar njene vlasti.

Taj američki list, čiji je Kašogi bio kolumnista, pozvao se na izjave neimenovanih zvaničnika da snimci pokazuju kako je saudijsko obezbedjenje Konzulata zadržalo Kašogija 2. oktobra, kada je došao u Konzulat po dokument za ženidbu.

Saudijska Arabija je kao "neosnovane" optužbe odbacila tvrdnje da je njena vlast otela Kašogija, ali nije ponudila nijedan dokaz za svoju tvrdnju da je on izašao iz konzulata u Istanbulu i da je tek potom nestao, dok ga je verenica čekala u blizini.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.