AAA

POLITIKA | 11.06.2019 20:10 > 11.06 21:15

Studenti sa protesta u Novom Sadu poručili da neće odustati od protesta, uprkos nasilju

  • Foto: Youtube/prntscr

Studenti Novosadskog univerziteta poručili su večeras na kraju protesta “Protiv prebijanja studenata” da neće odustati od protesta, uprkos nasilju kojem su izloženi, kao proteklog vikenda kada su prebijena trojica njihovih kolega.

Protest koji je počeo u kampusu Novosadskog univerziteta, ispred Pravnog fakulteta, nastavio se šetnjom do centra grada, gde su demonstranti uzvikivali pogrdne parole na račun gradonačelnika Miloša Vučevića, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji.

Na protestu je učestvovalo više stotina gradjana, medju kojima je bilo i profesora Univerziteta u Novom Sadu, aktivista inicijative “Za krov nad glavom” i “Jedan od pet miliona”, kao i lidera i aktivista pojedinih opozicionih partija.

"Juče sam prebijen ja, a sutra će biti neko drugi, to ne smemo da dozvolimo", rekao je Mihajlo Nikolić, žrtva prebijanja, a okupljenima su se u kampusu obratili i studenti Marko DJelević i Dejan Bagarić, koji su takodje pretučeni.

DJelević je rekao da ga nasilje neće zaustaviti u njegovoj borbi i požalio se što se nije oglasio novosadski Savez studenata Pravnog fakulteta.

“Umesto da se oglase i iskažu solidarnost, oni se bave ličnim interesima i organizuju žurke”, kazao je DJelević.

Poručio je da neće odustati od protesta, iako je u petak pretučen: “Nisu nas slomili i neće nas slomiti, borićemo se protiv fašizma u Srbiji”, rekao je DJelević.

Dejan Bagarić je istakao da je solidarnost potrebna društvu u Srbiji i zahvalio na izrazima solidarnosti pošto je pretučen u subotu uveče, nakon protesta “Jedan od pet miliona”.

“Nasilje ne može biti rešenje u jednoj demokratskoj državi”, rekao je Bagarić, na čijem licu su i dalje vidljive brojne modrice.

Profesorka Filoofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža kazala je da gradjani ne treba da se plaše batinaša, jer su jači od njih, pošto na proteste dolaze svojom voljom.

“Moramo i ubuduće da budemo solidarni. Ovo je naša zemlja i moramo da se borimo za nju. Nema odustajanja i nema straha!”, istakla je Bodroža.

Okupljeni su nosili crvene zastave, plavu zastavu “Novi Sad – slobodan grad”, duvali su u pištaljke i vuvuzele, a na početku kolone je bio transparent “Stop nasilju države, protiv prebijanja studenata”.

Oni su u šetnji uzvikivali “Nećemo stati!”, “Dole Vučić i kapitalizam!”, “Bando lopova, sve si prodala: škole, fabrike, zdravstvo, penzije, al’ vratićemo sve"”, “Vučić, DJilas, ista g..!”, “Čiji je ovo grad? Naš grad!”, “Antifa!”, “Bando ubica!”, “Neonaci naprednjaci!”.

Aktivista inicijative “Za krov nad glavom” Miran Pogačar rekao je da gradjani neće trpeti nasilje i neće da sedi kod kuće dok prebijaju njegove drugove.

“Zahtevamo da se uhvate kriminalci i počinioci napada na studente, zahtevamo da se oglasi gradonačelnik i da se oglase fakulteti. Novi Sad je pre svega antifašistički grad. Kao što smo se borili 1941, borićemo se i 2019. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, poručio je Pogačar.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.