AAA

POLITIKA | 19.02.2020 15:40 > 19.02 18:50

Novaković (NS): Gradonačelnik Novog Sada pravi kriminalne kombinacije sa kompanijom Galens. SNS: Strah od robije tera Novakovića da izmišlja afere


Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković optužio je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da kroz projekat "Novi Sad na vodi" pravi "nove kriminalne kombinacije sa svojim najlojalnijim gradjevinskim partnerom, kompanijom Galens", pod izgovorom razvoja grada.

Novaković je na konferenciji za novinare rekao da predlog novog Generalnog urbanističkog plana (GUP) nije ništa drugo do pokušaj ozakonjenja nedozvoljenih radnji.

Dodao je da je i beogradski Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" naveo da se na taj način ne može pristupati izmenama GUP-a.

"Očigledna je namera gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Zajedno s kompanijom Galens prema novom GUP-u, planirano je pomeranje dosadašnjeg nasipa i izgradnja novog, i to u dužini od četiri kilometra i pomeranje od 500 metara u korito reke", precizirao je Novaković.

Podsetio je da je kompanija Galens vlasnik 3,7 hektara zemlje Brodogradilišta, u koritu Dunava.

"Mislim da nema potrebe posebno naglašavati da je zakonski apsolutno nedopustivo ovde graditi bilo kakav trajni objekat, a naročito ne zgrade. Činjenicom da Grad pomera liniju nasipa dublje 500 metra, stvara se mogućnost da taj deo Brodogradilišta više ne bude deo korita Dunava, što je od izuzetnog značaja samo i jedino za Miloša Vučevića i Galens. Na taj način ovo potpuno bezvredno zemljište postaje najskuplje gradjevinsko zemljište u državi", kazao je Novaković.

Po njegovim rečima, prema planiranom GUP-u, izmenama linije nasipa dobija se dodatnih 165 hektara luksuznog gradjevinskog zemljišta.

"Smisao je jasan: koruptivna veza Miloša Vučevića i kompanije Galens, kojoj se pogoduje", rekao je Novaković, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

Ocenio je da je ideja gradonačelnika "višestruko štetna", jer bi pomeranje nasipa dodatno opteretilo korito Dunava.

"Ukoliko bi se desilo da imamo velike količine vode kao što je bio slučaj nekoliko puta u poslednjih 15 godina, nema dileme da su stanovnici Adica, Telepa, Veternika, Kamenjara i Fotoga u ogromnom problemu od poplava", upozorio je on.

"Drugo, blagodeti Dunava moraju se koristiti jedino i isključivo za sportske i rekreativne mogućnosti, nikako za stanogradnju i kojekakve biznis varijante gradonačelnika Miloša Vučevića i kompanije Galens", rekao je Novaković.
SNS: Strah od robije tera Novakovića da izmišlja afere


Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) odbacio je danas optužbe potpredsednika Narodne stranke Borislava Novakovića da se gradonačelnik i visoki funkcioner SNS-a Miloš Vučević preko projekta "Novi Sad na vodi" bavi "kriminalnim radnjama" i ocenio da Novaković "izmišlja afere" zbog toga što se plaši "robije" koja mu preti zbog optužbi za malverzacije u vreme dok je bio u gradskoj vlasti.

SNS je u saopštenju ocenio da Novaković "izigrava uzbunjivača, bolje rečeno, zbunjivača, sa ciljem da zaustavi razvoj Novog Sada".

"Iznošenje prepiske izmedju javnih preduzeća Urbanizam i Vode Vojvodine od strane Novakovića, još jedan je pokušaj manipulacije gradjanima pred izbore na kojima nema ni teoretske šanse da predje ni nedavno sniženi cenzus. Novaković je medijima prikazao papire koji ne potiču iz Gradske kuće i, samim tim, nije mogao da mu ih dostavi nikakav uzbunjivač", piše u saopštenju.

Naprednjaci su dodali da će projekat "Novi Sad na vodi" biti uradjen po zakonu, o čemu po njihovim navodima, vode računa javna preduzeća Urbanizam i Vode Vojvodine.

"Gradjani Novog Sada treba da znaju da uredjenje priobalja ne podrazumeva nikakvo nelegalno rušenje, već naprotiv, izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, parkova, drvoreda, travnjaka, sportskih terena, savremene marine, a pre toga uklanjanje velikog broja divljih deponija. Biće uradjeno sve ono što nekadašnja stranka Borislava Novakovića nije bila sposobna da uradi za tri mandata od 1996. do 2012. godine", piše u saopštenju.

SNS je ocenio da bi Novakoviću "bilo bolje da obavesti gradjane gde se nalaze četiri miliona evra, koliko je ukrao od gradnje Bulevara Evrope i javno objasni zašto je priznao krivicu".

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković optužio je ranije danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da kroz projekat "Novi Sad na vodi" pravi "nove kriminalne kombinacije sa svojim najlojalnijim gradjevinskim partnerom, kompanijom Galens, pod izgovorom razvoja grada".

Novaković je na konferenciji za novinare rekao da predlog novog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada "nije ništa drugo do pokušaj ozakonjenja nedozvoljenih radnji".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.