AAA

POLITIKA | 26.01.2021 17:25 > 26.01 17:25

Čanak: Rusija reketira energetski ucenjenu Srbiju prodajom oružja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izneo je tvrdnju da Srbija kupuje oružje od Rusije jer Moskva tako "tajno naplaćuje 'reket'" od Srbije koja je, kako smatra, energetski ucenjena od te zemlje.

"To je čist reket koji Moskva naplaćuje Beogradu prodajući im gvoždjuriju za ozbiljan novac, a ucenjuje ih tako što je vezala Srbiji energetsku omču oko vrata kupovinom naftne industrije, a ima i monopol u snabdevanju prirodnim gasom, bez kojeg veliki deo industrije Srbije ne može da preživi", rekao je Čanak za podgoričku Antenu M.
Ocenio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) "politička nevladina organizacija", koja je posle Naftne industrije Srbije (NIS) "najprihodnija" organizacija u Srbiji, a istovremeno ne plaća ni dinar poreza.

"A njenim službenicima iz budžeta država isplaćuje socijalno i zdravstveno osiguranje. Istovremeno kad kažete da je to protivustavno, onda podrivate osnove srpstva. Kad kažete da je to kršenje Ustava, onda nije važno, jer je u pitanju crkva. A kad neko kaže da Kosovo nije u pravnom sistemu Srbije, onda se pozivaju na preambulu Ustava i hoće da ga linčuju", kazao je Čanak.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Čanak je rekao da mu to sve liči na pokušaj "imperijalnog konstituisanje Ruske Federacije na tlu Evrope".

"Rusija je finansijer svega što se dešava u Crnoj Gori poslednjih godina jer je to jedina preostala šansa za Moskvu da izadje na toplo more", tvrdi Čanak.

Dodao je da nije previše zabrinut za budućnost Crne Gore, "jer su duboko pušteni koreni svesti" o tome da je ta zemlja nezavisna, suverena i demokratska i da može očuvati svoju "samobitnost, identitet i blagodeti svih gradjana".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.