AAA

POLITIKA | 13.06.2021 17:25 > 13.06 17:25

NVO: Kršenje svih procedura na izborima za mesne zajednice u Novom Sadu

Nekoliko novosadskih nevladinih organizacije ocenilo je da današnji izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu "u potpunosti protiču u nedemokratskoj atmosferi", jer se "krše sve procedure".

"Na ovim, pre svega nestranačkim i gradjanskim izborima, vladajuća partija, Srpska napredna stranka (SNS) i njeni aktivisti, ugrožavaju kandidature nezavisnih gradjanskih kandidata i onemogućavaju im da na izborima učestvuju pod jednakim i ravnopravnim uslovima", ocenile su NVO u saopštenju za javnost.
Ocenili su da aktivisti SNS-a "svoju beskrupuloznost pokazuju na svakom koraku".

"U prethodnim danima je nezavisnim kandidatima prećeno na radnim mestima, izloženi su napadima medijskih portala vrlo bliskih gradskoj vlasti i praćeni dok su delili svoj promotivni materijal, koji su članovi SNS-a uništavali, i čak se i pobedonosno fotografisali sa ulovljenim 'plenom'. Jedan nezavisni kandidat je danas fizički napadnut od pristalica SNS-a, dok su članovi saveta mesnih zajednica svesno kršili izbornu proceduru boraveći na biralištima i javno sugerisali gradjanima za koga da glasaju", piše u saopštenju.

Naveli su da je funkcioner SNS-a i član Gradskog veća Milovan Amidžić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, kada je kao javni funkcioner javno izrazio svoj stav da se nada da će SNS pobediti u svim mesnim zajednicama u kojima se održavaju izbori, čime je "pribavio korist za stranku čiji je član".

"SNS je pokazao svu netrpeljivost prema gradjanima koji su se ohrabrili da se organizuju kao nezavisni i nestranački kandidati. Iako je sve vreme pokušavala da ih poveže sa opozicionim partijama i na taj način ih diskvalifikuje već dobro poznatim sredstvima, u tome nije uspela. Ovakve namere smatramo otvorenim napadom vlasti i vladajuće partije na gradjane i civilno društvo, kao i grubim kršenjem njihovih prava na neposredno učestvovanje u mesnoj i lokalnoj samoupravi", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Vojvodjanski kulturni klub "Vasa Stajić", Grupa za konceptualne politike, Savez antifašista Vojvodine, Most solidarnosti, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Vojvodjanska politikološka akademija, Centar za interkulturnu komunikaciju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.