AAA

POLITIKA | 23.12.2016 12:25 > 23.12 13:09

Maja Sedlarević za uvodjenje seksualnog obrazovanja u škole

Članica predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević najoštrije je danas osudila osnivanje Saveta za borbu protiv abortusa, koji je najavila Slavica Djukić-Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije, zadužena za demografiju i populacionu politiku.

"Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka. Da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvodjenju zabrane abortusa", navela je Maja Sedlarević u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila da se pad nataliteta u jednoj zemlji ne može zaustaviti formiranjem Saveta za borbu protiv abortusa i razgovorima sa sveštenicima, već populacionom politikom koja se ne sme zasnivati na zabrani abortusa i mešanja u život žena.

Sedlarević je dodala da bi se ovo moglo postići uvodjenjem zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, odnosno "seksualnog obrazovanja" u osnovne i srednje škole, i na fakultete.

"Taj projekat je u Vojvodini zaživeo i doneo dobre rezultate, zbog čega je prepisivan i u regionu. Dakle, edukacija da, ali ne najgrublje kršenje ljudskog prava svake žene na izbor", ocenila je Maja Sedlarević.

Ona je ukazala da materijalno stanje u nekoj zemlji mnogo utiče na izbor ljudi da li će imati potomstvo ili ne, a da bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju najpre da imaju "bolje materijalne i opšte uslove kako bi buduća deca mogla normalno da odrastaju".

"Kada to država učini, i natalitet će biti veći, a abortusa će biti manje. U medjuvremenu, neophodna je edukacija o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji", objasnila je Maja Sedlarević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.