AAA

POLITIKA | 14.02.2017 15:55 > 14.02 17:40

Neizveštavanjem o slučaju Mali mediji dokazali da medijske slobode ne postoje

Pokret Podrži RTV ocenio je danas da je neizveštavanjem o slučaju "Siniša Mali" većina medija u Srbiji dokazala da u Srbiji ne postoje medijske slobode i da je većina medija "pod okupacijom vlasti ili samo njena propagandna alatka, sa kojom radi šta god joj je volja".

U saopštenju se navodi da je pokret "sa velikom pažnjom" pratio izveštavanje medija o intervjuu koji je bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Marija Mali dala za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i uvideo "da je ova afera, izuzev nekoliko primera, naišla na zaglušujuću tišinu".

"Ignorišući ovu temu, mediji postaju saučesnici u prikrivanju krivičnih dela za koja postoje indicije da su ih počinili najviši gradski čelnici Beograda", navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom nije prenela tvrdnje o umešanosti gradonačelnika Beograda u rušenje u Savamali i druge kriminalne poslove, a na ćutanje su se odlučili i gotovo svi dnevni listovi, kao i novinska agencija Tanjug.

"U isto vreme, pojedini mediji preneli su samo reakciju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na vest koja za njih nije postojala, dok će ostali, koji su ignorisali saznanja do kojih je došao KRIK, prema već ustaljenoj praksi, danas premijerove reči objaviti kao jedinu istinu. To predstavlja drastično narušavanje osnovnih profesionalnih i etičkih standarda", navodi se u saopštenju.

Kao posebno zabrinjavajuća činjenica ocenjuje se to što su dva javna servisa, Radio-televizija Vojvodine (RTV) i Radio-televizija Srbije (RTS) gradjane, koji ih finansiraju, uskratila za informacije o novim detaljima slučaja, za koji gradjani već gotovo godinu dana traže odgovore.

"RTS je u svojoj centralnoj informativnoj emisiji preneo samo komentar predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, najavljujući tako njegovo gostovanje u emisiji 'Upitnik', dok je RTV u svom propagandističkom stilu u potpunosti izostavio bilo kakve informacije o toj temi", navodi se u saopštenju.

Pokret je ocenio da je takva "zaglušujuća medijska tišina" o rušenju u Hrecegovačkoj ulici, zbog kog je na ulice Beograda izašlo više desetina hiljada ljudi, sramota za novinarsku profesiju, čiji bi kriterijum pri izboru tema trebalo da bude isključivo interes gradjana, a ne politički ili ekonomski interes.

"To, uostalom, i nije novinarstvo već najobičnija i najsramotnija propaganda u stilu ratnih devedesetih godina 20. veka", navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.