AAA

POLITIKA | 18.06.2017 12:20 > 18.06 13:49

DS: Novi Sad je postao grad nasilja.SNS:Notorne laži.

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu zatražio je danas, povodom još jednog oružang napada u glavnom gradu Vojvodine, hitnu sednicu Skupštine grada na kojoj će biti donete mere za suzbijanje nasilja i utvrdjeni zahtevi lokalne samouprave državnim službama koje bi trebalo da obezbede javni red, mir i sigurnost gradjana.

Jedan mladić star 22 godine ranjen je s više metaka sinoć na taksi stajalištu u Ulici Modene u strogom centru Novog Sada. Oružani napad je izveden u vreme kada je u toj ulici bilo mnogo gradjana, jer se u neposrednoj blizini, na Trgu slobode, održava Festival vina "Interfest". Odmah do taksi stajališta na kojem se dogodio napd, nalaze se restorani i kafei.

"Pucnjava u najstrožem centru grada, u subotu uveče i u vreme održavanja festivala na Trgu slobode, ponovo je pokazala da se niko u Novom Sadu ne može osećati bezbedno, i da društvena zajednica hitno mora preduzeti mere samoodbrane. Mada u centralizovanoj državi kakva je Srbija, nijedna služba bezbednosti nije pod kontrolom lokalne samouprave, lokalna vlast ipak nema pravo da nemo posmatra bujanje nasilja i kriminala u gradu u kojem žive naše porodice i rastu naša deca", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Novi Sad nekada bio "oaza spokoja i sinonim za miran život" i ocenjuje da je sada postao, "kao u holivudskim filmovima, poprište sukoba i svakovrsnog nasilja, (grad) u kojem gradjani s pravom strahuju za svoju bezbednost".

DS je navela da se stanje bezbednosti dramatično pogoršalo posle 2012. godine i dolaska sadašnje gradske vlasti, a da se odnos policije prema Novom Sadu posebno pogoršao posle imenovanja Nebojše Stefanovića za ministra unutrašnjih poslova Srbije.

"Policijska uprava Novi Sad više ne dostavlja Skupštini grada čak ni izveštaje o stanju bezbednosti u gradu, koje je, inače, ranije godinama predstavljala odbornicima. Samo u poslednjih godinu dana pucalo se na Štrandu, ispred škola i vrtića, u restoranima i na ulicama u svim delovima grada. Gradjanima Novog Sada stalno preti opasnost da budu napadnuti ili da se nadju usred razmene 'vatre' izmedju organizovanih grupa i ljudi koji se slobodno kreću po gradu s oružjem 'na gotovs' ", piše u saopštenju.

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu odbacio je danas kao "notorne laži" kritike Demokratske stranke (DS) da se u glavnom gradu Vojvodine bezbednosna situacija pogoršala otkako je SNS 2012. godine preuzeo lokalnu vlast. SNS je u saopštenju optužio DS da je iskoristio sinoćnu pucnjavu u centru Novog Sada kako bi  prikupio jeftine političke poene, a istovremeno nije ponudio nikakva konkretna rešenja.

"Već pet godina strpljivo čekamo na konkretne predloge odbornika DS-a. Medjutim, ni posle toliko vremena, to nismo dočekali, a sva obraćanja odbornika DS-a za govornicom Skupštine grada ili kroz saopštenja i izjave putem medija svode se na površne kritike, verovatno u nastupima besa i nemoći zbog gubitka nezasluženo stečenih privilegija", ocenjuje se u saopštenju.

Gradski odbor DS-a u Novom Sadu zatražio je danas, povodom još jednog slučaja pucnjave u glavnom gradu Vojvodine, hitnu sednicu Skupštine grada na kojoj će biti usvojene mere za borbu protiv nasilja i definisani zahtevi koje lokalna samouprava postavlja državnim službama koje bi trebalo da obezbede javni red, mir i sigurnost gradjana.

Mladić star 22 godine ranjen je sa više metaka u pucnjavi koja se dogodila sinoć oko 20 časova na taksi stajalištu u Ulici Modene u strogom centru Novog Sada.

Pucnjava se dogodila u trenutku kada je u toj ulici bilo mnogo gradjana, jer se u neposrednoj blizini, na Trgu slobode, održava Festival vina "Interfest". Odmah do taksi stajališta na kojem se dogodio incident nalaze se brojni restorani i kafići.

DS je naveo da se bezbednosna situacija dramatično pogoršala posle 2012. godine i dolaska sadašnje gradske vlasti, a da se odnos policije prema Novom Sadu posebno pogoršao posle imenovanja Nebojše Stefanovića za ministra unutrašnjih poslova, što je SNS u svom saopštenju takodje okarakterisao kao "notorne laži".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.