AAA

DRUšTVO | 06.11.2018 15:00

BCBP: Gradjani Srbije imaju poverenja u policiju, ali misle i da je korumpirana


Poverenje u policiju u Srbiji raste ali uporedo rastu i percepcija korupcije i utisak da je rad policije politizovan, pokazalo je istraživanje čije je rezultate danas predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Prema istraživanju, šest od deset gradjana ima poverenja u policiju, čime se srpska policija našla u zoni svetskog proseka izmedju 60 i 90 odsto.
U isto vreme, sedam od deset gradjana veruje da je policija korumpirana dok je za tri četvrtine gradjana ona podredjena interesima politike.

U izveštaju "Javnost Srbije o policiji" navodi se da, iako javnost percipira da postoje visoka politizacija i korupcija u policiji, to ne utiče na poverenje u policiju iz čega se može zaključiti ili da su gradjani navikli da je korupcija svuda prisutna ili da ne uočavaju da poverenje ne bi trebalo da se povezuje sa korupcijom i uticajem politike na operativan rad policije.

Istraživanje je pokazalo i da jedan deo populacije policiju doživljava najviše kao servis gradjana, dok drugi, dvostruko veći, veruje da policija najmanje tako deluje.

Već tri godine uzastopno trećina ispitanika navodi da je policija servis gradjana ali je ove godine zabeležen blagi rast onih koji veruju da policija najviše štiti interese vlade i političkih partija, što smatra svaki četvrti gradjanin.

Istovremeno šest od deset gradjana Srbije misli da policija najmanje radi kao servis gradjana.

Rezultati istraživanja pokazali su i da u Srbiji generalno vlada slika o dubokoj korumpiranosti za samo tri od 12 ponudjenih institucija percepcija korupcije je ispod 50 odsto, dok su zdravstvo, policija, sudstvo i mediji na vrhu lestvice kada je reč o percepciji korupcije.

"U takvom okruženju korupcija... korupcija postaje normalna pojava, pri čemu vlada pravilo 'sistem me je naterao na korupciju", navodi se u izveštaju koji je predstavio BCBP.

Istraživanje je pokazalo i da gradjani centralne Srbije imaju više poverenja u policiju i više se uzdaju u to da će ih policija zaštititi, pa se i osećaju bezbednije od Beogradjana i Vojvodjana, dok su razlike u stavovima gledano prema polu minimalne.

Najkorumiraniji deo policije je tradicionalno, četvrtu uzastopnu godinu, saobraćajna policija i troje od četvoro ispitanika veruje da su saobraćajni policajci korumpirani.

U poslednje četiri godine, kako je objavljeno, zabeležen je trend rasta onih koji uočavaju korupciju u saobraćajnoj i kriminalističkoj policiji, kao i trend smanjenja onih koji uočavaju korupciju u graničnoj policiji, upravnim poslovima i specijalnim jedinicama.

Iako još ne vide opipljive rezultate borbe protiv korupcije u policiji, gradjani su blago optimistični i svaki drugi veruje da se država bori protiv korupcije u policiji.

Takodje trećina ispitanika veruje da će se država u budućnosti uspešnije boriti protiv korupcije a forumula za to je, prema njihovom mišljenju, strogo kažnjavanje korupcije i uspostavljanje liderstva unutrašnje kontrole policije.

Istraživanje u Srbiji obavio je IPSOS Stratedžik Marketing u avgustu 2018. na uzorku od 1.008 punoletnih.

To je četvrti krug istraživanja javnog mnjenja koje je osmislila regionalna mreža POINTPULS kako bi se ispitali stavovi građana o bezbednosti, policiji i korupciji.

Istraživanje je istovremeno realizovano u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.