AAA

DRUšTVO | 06.11.2018 16:15

Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji kroz dulano obrazovanje

Po dualnom modelu trenutno se školuje oko 2.700 učenika u 52 škole, u jednom od šest profila, rečeno je danas na predstavljanju rezultata projekta "Refroma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji".

Kako je rečeno, učenje kroz rad realizuje se u više od 200 kompanija u Srbiji.

Projekat sprovodi već pet godina Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ, u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Cilj  je da se, u okviru formalnog sistema srednjeg stručnog obrazovanja, poboljša ponuda inkluzivnog dualnog obrazovanja za tehnička zanimanja u skladu sa potrebama tržišta.

Saopšteno je da je od zastarelih profila koje do pre nekoliko godina niko nije želeo da upisuje došlo do modernizovanih profila koji školuju za zanimanja sa velikim potencijalom za zapošljavanje i koje upisuje sve veći broj djaka.

Prva tri trogodišnja zanatsko-tehnička profila koja su modenrizovana uz podršku projekta i kroz koje je testiran dualni model obrazovanja bila su bravar-zavarivač, električar i tada novi rofil industrijski mehaničar.

"U ova tri profila u svega osam škola u Srbiji, školske 2014/2015. upisano je 140 čenika, a  podršku školama u njihovom školovanju pružilo je 25 kompanija", rečeno je na konferenciji.

U medjuvremenu je, kako navode, modernizovano još tri profila mehaničar motornih vozila, modni krojač i elektromonter mreža postrojenja.

Navedeno je da se više od 65 odsto onih koji su do sada položili završni ispit u profilima modernizovanim uz podršku projekta zaposlilo već u prvih šest meseci po završetku školovanja, većina u kompanijama u kojima su tokom srednje škole realizovali učenje kroz rad.

Jedan od najznačajnih postiguća ovog projekta je, kako dodaju, usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju, koji stupa na snagu naredne školske godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.