AAA

DRUšTVO | 07.11.2018 16:20 > 07.11 16:34

Kulturno nasledje povezuje mlade Evrope

Projekat Kulturno nasledja (Heritage Hubs) usmeren je na podsticanje učešća dece školskog uzrasta u prepoznavanju, zaštiti, tumačenju i deljenju kulturnog nasleđa.

Cilj projekta je  uključivanje nasleđa kao teme i obrazovnog resursa u školsku nastavu, unapređivanje interkulturne razmene i interakcije kroz podsticanje mladih ljudi da istraže i podele sopstveno kulturno nasleđe i da se upoznaju sa i praktikuju kulturno nasleđe drugih evropskih zemalja, digitalno putem video snimaka i drugih digitalnih materijala,  i uživo tokom poseta zemljama „drugih“.

U okviru projekta realizovaće se i priručnik za nastavnike i edukatore sa metodologijom za učenje o nasleđu i uz pomoć nasleđa u školskoj nastavi. Priručnik će biti oslonjen  na iskustva primene didaktičkog paketa koji je kreiran u okviru projekta, kao  i na različitim primerima dobre prakse korišćenja nasleđa u obrazovanju.

Kroz digitalnu razmenu, školske posete i različite manifestacije, u projekat su uključena  deca uzrasta od 11 do 15 godina. Projekat se odvija u saradnji sa školama i akterima u oblasti kulturnog nasleđa u zemljama učesnicama, a u Srbiji su u projekat uključene osnovne škole: Đura Jakšić u Zaječaru, Ilija Garašanin u Grockoj i Miroslav Antić u Beogradu.

Projekat Heritage Hubs realizuju Centar za urbani razvoj iz Srbije, Udruženje za obrazovanje u oblasti kulturnog nasleđa iz Finske, Fondacija  San Miljan de la Kogolja iz Španije i kompanija Viteco E-learning iz Italije. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije  u  okviru programa Kreativna Evropa za podršku projektima saradnje i oslonjen je na Evropsku godinu kulturnog nasleđa 2018.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.