AAA

DRUšTVO | 21.11.2018 14:30 > 21.11 14:39

UNS se odrekao sredstava dobijenih na medijskom konkursu Beograda

Udruženje novinara Srbije (UNS) odreklo se 420.000 dinara dobijenih na medijskom konkursu grada Beograda iz protesta što su najviše novca dobili mediji rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije. UNS je novac dobio za projekat "Beogradski kolekcionari – umetnost između privatnog i javnog".

Udruženje je u saopštenju podsetilo da su značajna sredstva na beogradskom konkursu dobili mediji poput Alo-a, Informera i Srpskog telegrafa, koji višestruko krše Kodeks novinara Srbije.

Takodje, od ukupno raspodeljenih 89.800.000 dinara, Studio B je za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, dok su firme povezane sa ovim medijem dobile oko 20 miliona.

UNS je juče protestovao što grad Beograd treću godinu za redom u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake.

UNS je tražio od grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

UNS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovodjenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da ubuduće članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.