AAA

DRUšTVO | 22.11.2018 19:15 > 22.11 20:15

U Beogradu otvorena izložba karikatura Petričića i Koraksića. Održan skup podrške karikaturistima


U prostorijama beogradske opštine Stari grad večeras je otvorena izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića koji su poručili da će se za slobodu govora i mišljenja "boriti do smrti".

Izložbu je, u punom holu opštine Stari grad, otvorio karikaturista Marko Somborac koji je pozvao predstavnike vlasti u Srbiji da umesto deklarativne podrške počnu "suštinski da se zalažu za slobodu mišljenja i govora".
Somborac je ocenio da u Srbiji danas ima "puno uplašenih ljudi, poput direktorke biblioteke u Lazarevcu, koja je uklonila izložbu Koraksovih i Petričićevih karikatura".

"U Srbiji ima bar jedna bibliotekarka koja se ne plaši Aleksandra Vučića. Predsedniče, smanjite pritisak ili će vas Nada Ajkula ponovo poslati u ćošak", kazao je Somborac.
Jedan od autora izložbe Predrag Koraksić Koraks kazao je da je počeo da se bori "posle Tita" i dodao da će se boriti "do smrti" dok je Dušan Petričić rekao da će "istrajati u svojoj borbi".

"Vladari retko umiru, ali ipak umiru, politički najčesće, pa se nadam da ćemo doprineti tome koliko god možemo", kazao je Petričić.

Posle otvaranja izložbe, počela je tribina "Solidarnost za Petričića, Koraksa i Danas".
Skup podrške Petričiću i Koraksu
Veliki broj novinara, umetnika, gradjana došao je večeras u gradsku opštinu Stari grad kako bi pružio podršku karikaturistima Predragu Koraksiću Korkasu i Dušanu Petričiću, odnosno da bi se usprotivili gušenju slobode govora, izražavja i mišljenja.

Na otvaranju skupa "Solidarnost za Petričića, Corax i Danas", Koraksić je kazao da se nikada nije plašio da crta karikature i da bi prestao da radi za list ukoliko bi odbili da objave crtež.

"Nisam se uplašio, ovo radim kao što dišem, kada osetim da nešto moram da uradim kroz karikaturu ja ću to uraditi po svaku cenu", rekao je Koraksić.

Petričić je kazao da veliku zahvalnost duguje urednicima koji imaju hrabrosti da objavljuju njihove karikature.

"Kada pogledate karikaturu i kada se osetitie superiorni, bar u tom trenutku, to je onda prava stvar", naveo je Petričić.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kazao je i da "sloboda košta", što su osetili u tom nedeljniku, jer za razliku od tablidnih medija ne dobija novac na konkursima.

"Mi imamo antimedijsko tržište, antidržavu i u takvom ambijentu smo spremni da trčimo dokle god budemo mogli", poručio je Ćurlibrk.

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović satirično je govorio o slobodi medija, pa je tako ocenio da im je vlast podigla tiraž novina, posebno nakon Koraksove karikature u kojoj dvojicu funkcionera Srpske napredne stranke u naručju drže Adolf Hitler i Jozef Gebels.

"To je nama reklama, kupite Danas, to je list koji ne čita Vučić", rekao je Petrović.

Književnik Filip David rekao je da ima utisak da se poslednje dve decenije nije ništa promenilo, jer su ponovo na vlasti ljudi protiv kojih se borio.

On se osvrnuo na činjenicu da su u sali opštine "ista lica koja vidja već godinama", a da nema mladih ljudih što je dokaz njihove apatičnosti i nezainteresovanosti za promene.

Reditelj Goran Marković kazao je da je prirodno da umetnici pruže podršku slobodi govora i mišljenja, jer su bez tih sloboda "umetnici ništa".

On je pružio podršku glumcu Sergeju Trifunoviću zbog otkazane predstave u Aleksincu, što je pozdravila publika u sali.

Novinarka Danica Vučinić osvrnula se na Markovićeve reči i istakla da su novinari bez slobode ništa.

"Novinari bez slobode su ništa i dokle god naša profesija dopušta da hodaju ulicama i žive u neslobodi, da šapuću kako im je loše i ne iskorače iz te svoje crvene linije, neće nam biti pomoći", kazala je ona.

Vučinić je ocenila da su crvene linije individualna odluka i dodala da prisutni u sali upravo predstavljaju "skup crvenih linija".

"Ipak nema profesionalne solidarnosti, potrebna je solidarnost društvena i politička", kazala je Vučinić.

Novinarka Olja Bećković podsetila je da je razlog okupljanja i taj što je skinuta izložba Petričićevih i Koraksovih karikatura u biblioteci u Lazarevcu.

"Ali ta direktorka čijim sam strahom bila užasnuta, uradila je jedan hrabar gest, postavila je izložbu, a onda joj je neko telefonirao. Da li smo mi njoj pokazali solidarnost, nismo, odlučili smo se da joj se rugamo i o tome treba da mislimo", kazala je Bećković koja je u jednom trenuttu ocenila i da "novinarima ima pomoći".

Na tribini pod nazivom "Solidarnost za Petričića, Corax i Danas", nije bilo slobodnog mesta, a prisutni su stajali i izmedju redova. Oni koji nisu mogli da udju u salu, slušali su govornike iz hola gde je prethodno otvorena izložba karikatura Koraksa i Petričića.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.