AAA

DRUšTVO | 28.12.2018 15:55

NUNS: Nadležni organi da zaštite novinarku Tatjanu Vojtehovski

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da najoštrije osudjuje pretnje smrću koje su bile upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, kao i da zahteva od policije i tužilaštva da preduzmu mere kako bi počinioc bio kažnjen u skladu sa zakonom.

"Vojtehovski je zbog javnog pisanja o protestima koje se održavaju na ulicama Beograda, putem društvene mreže Tviter primila niz gnusnih pretnji koje su upućene njoj i njenoj ćerki. Kako je sama novinarka navela na svom Tviter nalogu, ona smatra da je ovo direktna posledica retorike predsednika republike Aleksandra Vučića i tražila da se on suoči sa tim", navodi se u saopštenju NUNS-a.

To novinarsko udruženje navodi da je o tom slučaju obavestio kontakt osobe u tužilaštvu koje su uspostavljene Sporazumom o saradnji i podizanju mera za bezbednost novinara, kao i da su Vojtehovski i njena ćerka juče prijavile pretnje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i podnele tri krivične prijave.

"Ovo nije prvi put da je Tatjana Vojtehovski meta ozbiljnih pretnji. U prethodne dve godine upućeno joj je više pretnji, koje su prijavljene nadležnim organima. Iako je u maju ove godine jedna osoba je uhapšena, nemamo informacije da je do sada bilo ko sankcionisan povodom pretnji upućenih Vojtehovski", navodi se u saopštenju.

Ministаrstvo unutrаšnjih poslovа sinoć je saopštilo dа su u sаrаdnji sа nadležnim tužilаštvom u Beogrаdu odmаh po prijаvi otpočeli istrаgu i da su se institucije odmаh obrаtili kompаniji Tviter zа hitnu dostаvu podаtаkа o korisnicimа nаlogа sа kojih su upućene pretnje.

Najčitanije sada

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.