AAA

DRUšTVO | 21.06.2021 14:30 > 21.06 14:30

Oganizacije za pružanje usluge SOS telefona za prijavu nasilja dobile ugovore o finansiranju


Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Ambasada Švedske i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP) uručili su danas ugovore za finansiranje projekata predstavnicima osam organizacija civilnog društva (OCD) koje pružaju uslugu podrške SOS telefona, namenjenu borbi protiv nasilja nad ženama.

U saopštenju se navodi da su uručeni ugovori za finansiranje projekata ukupne vrednost 40.000 dolara, a predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da Srbija ima dobre zakone u toj oblasti, ali da "svi zajedno moraju da učestvuju u njihovoj primeni".
"Takodje je važno da zajedno sa OCD u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama uključimo i druge resore u Vladi i da od malih nogu učimo našu decu da je nasilje nedopustivo. Da se o tome govori u vrtićima, da pošaljemo poruku da nema nasilnih, nema neravnopravnih, to se postaje", rekla je Mihajlovićeva.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap istakla je da će se nastaviti zajednički rad na ohrabrivanju žena da prijave nasilje i ocenila da je Srbija do sada postigla odlične rezultate u toj oblasti, ali da "imamo mnogo posla".

"Jedan od zadataka biće i pružanje kontinuirane podrške organizacijama koje svojim iskustvom mogu da unaprede borbu protiv nasilja. Sada više žena prijavljuje nasilje, 30 odsto više tokom pandemije, ali i dalje imamo slučajeve kada se žene ne odluče na taj korak i u tome im moramo pomoći", izjavila je Pikap.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.