AAA

DRUšTVO | 29.06.2021 11:40 > 29.06 11:56

Advokati najavili protest protiv Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku

Advokat Milica Mitrović izjavila je danas da je "krajnje sporan" način kako se došlo do Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, navodeći da predstavnici advokata nisu imali adekvatno učešće.

Mitrović je na konferenciji za novinare advokata koji protestuju protiv Zakona o parničnom postupku "Ni korak nazad!" u Medija centru rekla da je do "nacrta došlo lobiranjem vrlo uskih interesnih grupa", i da on nije u interesu gradjana ni advokature.

Prema njenim rečima izmene i dopune Zakona o parničnom postupku, protiv koga su advokati najavili protest za 1. jul, uvode novi sistem dostavljanja "koji pretvara advokaturu u dostavljačku službu", a neprihvatljivo je i "uvodjenje E-suda kao platforme i jedinog načina za korespodenciju sa sudom".
Advokat Jelena Pavlović je ocenila da je reč o "skandaloznom nactu" koji neće proći, jer bi to značilo "potpuno urušavanje pravnog poretka i onemogućilo gradjanima pravo na pristup sudu".

"Treba ga u celosti odbaciti", kazala je Pavlović i dodala Republika Srbija nema najveći broj izgubljenih sporova za razuman rok, nego zbog povrede prava što čini 36 odsto izgubljenih sporova.

Advokat Stefan Karadžić je rekao da je "država kriva za neefikasnost" sudova, koji su zatrpani masovnim tužbama, navodeći da su medju njima tužbe ranjenika i vojnih rezervista iz ratova 90-tih godina prošlog veka, tužbe zbog poljoprivrednih subvencija, protiv PIO fonda, železnice, banaka, RHMZ zbog neispaljenih protivgradnih raketa ili Nacionalne službe za zapošljavanje protiv koje se godišnje podnese i do 50.000 postupaka.

Karadžić je dodao da država svake godine plaća preko milijardu evra na kazne i penale po presudama po tužbi gradjana, kao i da prema podacima Fiskalnog saveta, u odnosu na broj tužbi na 100.000 stanovnika, Srbija ima šest puta veći broj tužbi svojih gradjana pred Sudom za ljudska prava u Strazburu od evropskog proseka.

"Ni advokati ni gradjani nisu krivi za ovoliki broj potpuno nepotrebnih postupaka. Treba da država udje u problem ko to generiše toliki broj postupaka", rekao je Karadžić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.