AAA

DRUšTVO | 03.11.2021 10:50 > 03.11 11:49

Nataša Vučković: Neoliberalizam je ubedio ljude da nema alternative

Izvršna direktorka Centra za demokratiju Nataša Vučković izjavila je da u ovom trenutku aktuelni poredak u Srbiji možda nema alternativu, ali da se uprkos tome mnogo toga može popraviti.  

"Neoliberalizam je kroz svoju svakodnevnu praksu ubedio ljude da nema alternative, pa oni i nisu spremni da ugroze ono što imaju. Medjutim, iako možda u ovoj trenutku nema neke alternative na nivou opšteg poretka, mnogo toga se može promeniti na nivou javnih politika i što je najvažnije, u njihovoj primeni – unaprediti rad sudstva i obezbediti bolju zaštitu prava, povećati broj inspektora rada, povećati kazne za poslodavce koji ne primenjuju odredbe zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i onda ih i primeniti u praksi...", izjavila je Vučković u razgovoru za portal Nezavisnost.org.

Ona je naglasila da u Srbiji nema socijalnog dijaloga i da je za to odgovorna vlast. 
"Država ne podstiče socijalni dijalog, naprotiv. Nedostatak socijalnog dijaloga je problem koji postoji dugo, evo i ove godine je izveštaj Evropske komisije ocenio slabost napretka u toj oblasti. Brzina donošenja strateških dokumenata i zakona je takva da onemogućava njihovo kompetentno sagledavanje od strane socijalnih partnera što, čini se, vlasti uopšte ne smeta – ova vlast ni na koji način ne podstiče dijalog, ni u jednoj sferi",  kazala je Vučković.

Dodala je da ni političke partije ne pokazuju veće interesovanje za probleme "sveta rada".

"Današnji dominantni narativ je da su investicije najvažnije, pa se zaboravlja često na ljudska prava, na radna prava. Nesumnjivo su investicije i ekonomski napredak mnogo važni ali oni zajedno treba da služe društvenom napretku. Ne mislim da političke stranke u dovoljnoj meri obraćaju pažnju na pitanje radnih prava, na politiku zapošljavanja, diskriminaciju na radu, pa samim tim i ne uvažavaju dovoljno sindikate. Evo na primer, koliko njih se oglasilo tokom pregovora o visini minimalne zarade?", zapitala je Vučković.

Govoreći o najvećim problemima zaposlenih ona je ukazala i na izazove za sindikate u Srbiji.

"Mnogo je problema, počev od minimalne zarade koja nije dovoljna za minimalnu potrošačku korpu, preko novih oblika rada u kojima se gube ili ne postoje mehanizmi za zaštitu radnih prava, nedovoljnog kapaciteta Inspektorata za rad, neprimenjivanja odredbi o zaštitnoj opremi koja treba da obezbedi zaštitu zdravlja i bezbednosti radnika, do sporosti radnih sporova... Nestaju mnoga zanimanja, nastaju nova. A stiže i veštačka inteligencija koja će sigurno proizvesti mnogo promena na tržištu rada globalno. Sindikati moraju da idu u korak s vremenom, da unaprede menadžment, da se otvore prema novom potencijalnom članstvu", ocenila je Vučković.

Prema njenim rečima neophodno je, pre svega, širenje sindikalnog članstva medju mladima i ženama. 

"Ali mladima treba pokazati da sindikat može nešto da uradi za njih. Pozivati se samo na solidarnost, nije nažalost više dovoljno. Takodje, treba više uključiti žene... Posebno je važno da reaguje  brzo i kompetentno na nacrte strateških dokumenata i zakona, da stvara koalicije sa nevladinim udruženjima, političkim strankama srodne orijentacije", rekla je Nataša Vučković u razgovoru za portal Nezavisnost.org.

 

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.