AAA

DRUšTVO | 16.11.2022 11:45 > 16.11 12:15

Beograd trenutno najzagadjeniji grad na svetu, preporuka da se ne izlazi iz stanova i kuća

  • Foto: ANA SLOVIC

Beograd je trenutno najzagadjeniji grad u svetu, a vazduh u glavnom gradu Srbije je na sajtu "IQair" ocenjen kao nezdrav.

Po preseku u 11.15 sati danas, indeks zagadjenosti vazduha u Beogradu je na tom sajtu bio 171, sa koncentracijom PM2.5 od 94µg/m3, odnosno gotovo 19 puta većom od preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Uz Beograd, na listi najzagadjenijih gradova su i Karači i Lahor u Pakistanu sa indeksom zagadjenosti 166, a prate ih Kolkata i Mumbai u Indiji sa indeksom 165 i 162.
U 15 najzagadjenijih gradova su i glavni gradovi u regionu poput Sofije, Zagreba, Sarajeva i Skoplja, indeksa zagadjenosti vazduha izmedju 135 i 161, ali i evropski gradovi Bratislava, Vroclav i Berlin.

Po gradskom sajtu "Beoeko", vazduh u Beogradu je zagadjen, sa prosečnom koncentracijom PM2.5 čestica od 59,5 (preporuka SZO 5µg/m3) i PM10 čestica od 71,4 (preporuka SZO 45µg/m).

Kako se zaštititi 

Da bi se zaštitili od zagadjenja vazduha na sajtu IQair se prepoučuje: Da se ne izlazi iz kuća, a ako to morate učiniti, ne izlazite napolje bez zaštitne maske. Traba zatvoriti sve prozore kako zagadjen vazduh ne bi ulazio unutra. Takodje treba uključiti prečišćivače vazduha i izbegavati sve fizičke aktivnosti van kuće.


Šta su PM2.5 i PM10 čestice

U izveštajima o zagadjenju vazduha u Beogradu navodi se jako visoka koncentracija čestica sa oznakama PM2.5 i PM10. To su čestične materijea koje imaju prečnik manji od 2,5, odnosno 10 mikrometara. Čestice PM2.5 su jako sitne i mgu se videti samo mikroskopom. Zbog svoje veličine lako ulaze u nos i grlo, i mogu da prodru duboko u pluća, čak i u krvotok.

PM2.5 i PM10 čestice mogu doći iz više izvora, kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta, motorna vozila, avioni, gorenje drveta, šumski požari, paljenje njiva, vulkanske erupcije i peščane oluje. Nivo PM čestica u zatvorenim prostorima najviše povećavaju pušenje, kuvanje, gorenje sveća ili vatre, peći, grejalice na plin, čišćenje hemijskim proizvodima, korišćenje starih usisivača, laka za kosu, dezodoransa i slično.

Istraživanja su pokazala tesnu vezu između izlaganja finim česticama i prevremenoj smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti. Ove čestice mogu da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja kao što su astma, srčani napad, bronhitis i ostale respiratorne probleme.

Istraživanje objavljeno u Journal of the American Medical Association govori o tome da dugotrajno izlaganje prema PM2.5 može dovesti do taloženja plakova u arterijama, izazivajući vaskularno zapaljenje i smanjenju elastičnosti arterija, što potencijalno može dovesti do srčanog udara ili šloga.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.