AAA

DRUšTVO | 17.01.2023 12:15 > 17.01 12:15

VJT: Izmeniti odredbu iz Nacrta zakona o javnom tužilaštvu koja ugrožava tužilačku organizaciju

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu apelovalo je danas na Ministarstvo pravde, Vladu i Skupštinu Srbije da još jednom razmotre odredbe zakona kojom će biti onemogućeno slanje tužilaca iz osnovnih u viša tužilaštva, i redefinišu zakonsko rešenje, kako rad javnog tužilaštva u Srbiji ne bi bio blokiran.

Iz VJT je ocenjeno da će rad tužilaštva u Srbiji biti ozbiljno ugrožen ukoliko bude usvojena odredba zakona kojom će biti onemogućeno upućivanje tužilaca iz osnovnih u viša tužilaštva, jer to sada, kako su naveli, obezbedjuje efikasno funkcionisanje tužilačke organizacije.
Odredba predložena u Nacrtu zakona o javnom tužilaštvu predvidja da tužioci mogu biti upućivani samo u tužilaštava istog ranga na period od tri godine, iako to, kako tvrdi VJT, nije nikakav zahtev Venecijanske komisije, niti evropski standard.

"Naprotiv, ovom odredbom biće direktno ugroženo funkcionisanje tužilačke organizacije, a pogotovo VJT u Beogradu, najvećeg tužilaštva u Srbiji", ocenilo je VJT.

U VJT u Beogradu, koje ima najveći broj predmeta u radu i zaposlenih, trentuno radi 65 zamenika tužilaca od kojih je trećina njih, tačno 21, upućena iz osnovnih tužilaštava.

Rukovodeći kadar u VJT u Beogradu, kako se dodaje, mahom su tužioci upućeni iz osnovnih tužilaštava, a pored ostalih, to su rukovodilac Krivičnog odeljenja i njegov zamenik, koordinatorka za rodno zasnovano nasilje, kontakt tačke za napade na novinare, pripadnike policije, advokate.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije od 22 zamenika njih 12 takodje je upućeno.iz osnovnih tužilaštava, dok u Tužilaštvu za organizovani kriminal najveći broj tužilaca dolazi iz VJT u Beogradu, gde  trenutno radi devet upućenih zamenika, dodaje se.

VJT upozorava da će, ukoliko predložena odredba bude usvojena, najveći broj upućenih tužilaca u svim višim javnim tužilaštvima širom Srbije tokom 2023. godine biti vraćen u osnovna tužilaštva, a VJT u Beogradu ostaće bez trećine kadrova, "što će izvesno dovesti do kolapsa u postupanju, odraziti se na rezultate u radu, i to na štetu gradjana, pre svega žrtava teških krivičnih dela".

"Čak i po formiranju novog Visokog saveta tužilaca, uz izbor istaknutih pravnika, Savet neće moći izborom javnih tužilaca ni delimično da popuni potrebne kapacitete. S obzirom da će prema predloženoj odredbi upućivanja biti moguća samo iz tužilaštava istog ranga, to znači da bi VJT u Beogradu mogao da se popuni samo iz VJT u Smederevu, Valjevu ili Pančevu, gde je jako mali broj tužilaca", navedeno je iz VJT.

Kako je navedeno, u VJT u Pančevu, na primer, rade četiri zamenika javnog tužioca, od kojih je većina pred penzijom, bez motiva da putuju za Beograd i rade u tužilaštvu sa najvećim brojem teških, složenih predmeta, dok u osnovnim javnim tužilaštvima Beogradu ima oko 120 mladih tužilaca za koje će postojati zabrana da budu upućeni kao do sada u VJT.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.