AAA

DRUšTVO | 17.05.2016 16:30

Radnik MUP dobitnik nagrade za doprinos borbi protiv homofobije


Dobitnik nagrade "Duga" za doprinos borbi protov homofobije i transfobije za 2015. godinu je oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Stojmenović.

Njemu je danas uručena nagrada, koju već četvrti put dodeljuje Gej strejt alijansa.

Svoju odluku žiri je obrazložio time da se Stojmenović istakao dobrom saradnjom sa LGBT zajednicom, što je uticalo na rast broja prijavljenih slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji.
"Stojmenović je i prvi javno autovani pripadnik MUP-a u Srbiji. Iako ta njegova odluka nije bila laka, on je istrajao u tome, medju svojim kolegama, ali i kroz zapažene medijske nastupe u kojima je ne skrivajući svoju seksualnu orijentaciju promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom", navodi se u obrazloženju žirija.

Uručujući nagradu, prošlogodišnja dobitnica i članica žirija ministarka za evrointegracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović čestitala je Stojmenoviću, za koga je rekla da je pokazao visok stepen odgovornosti i hrabrosti.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro da u budućnosti imamo pouzdanje u rad institucija, a da se nagradjuje dodatni i lični doprinos.

"Nismo stagnirali po pitanju poštovanja i unapredjenja svih ljudskih i manjinskih prava, a Vlada ima obavezu da promoviše jednakost svih koji u Srbiji žive, kao i slobodu reči, okupljanja, prava na različitost", rekla je Joksimović.

Dobitnik nagrade Aleksandar Stojmenović rekao je da je nagrada za njega obaveza da u budućnosti još bolje radi na unapredjenju LGBT prava.

On je podsetio da je u prethodnom periodu dosta toga učinjeno na unapredjenju saradnje policije i LGBT zajednice sačinjen je priručnik, održani su brojni seminari i tribine.

"Policijski službenici su dužni da služe zajednici, da postupaju odgovorno, profesionalno i humano i da poštuju ljudsko dostojanstvo svakog lica", rekao je Stojmenović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da LGBT populacija samo traži prava koja imaju svi u Srbiji, a koja garantuju Ustav i brojni zakoni koji se odnose na tu oblast.

"Moramo promeniti svoja uverenja, jer nema opravdanja za nasilje i odbacivanje LGBT osoba", rekla je Jankovć.

Na svečanoj dodeli nagrade govorio je i savetnik UN koordinatora u Srbiji Klod Kan koji je istakao da smo svi slobodni i jednaki i da na tome treba da zahvalimo LGBT populaciji koja se za tu jednakost izborila.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt istakao je da se danas da se previše LGBT osoba suočava sa diskriminacijom i nasiljem, što ni jedna kultura na svetu ne može da opravda.

On je pročito pismo Generalnog sekretara UN Torbjorna Jaglanda o homofobiji i transfobiji, u kome je naveo da se čak polovina transrodnih osoba suočava sa diskriminacijom na poslu ili tražeći posao.

U sastavu žirija koji je odlučivao o nagradi bili su ministarka za evroinegracije Jadranka Joksimović, glavna i odgovorna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović, profesorka Zorica Mršević, novinar Milan Prelić, predsednik Asocijacije "Duga" iz Šapca Aleksandar Prica, aktivistkinja za trans prava Gordana Mitrović i predstavnik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović.

Nagradu "Duga" ustanovila je organizacija "Gej stret alijansa" 2013. godine, a prethodni dobitnici, pored Joksimovićeve, bili su šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i Odeljenje za rad sa zajednicom MUP-a Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.