AAA

DRUšTVO | 21.12.2016 10:50 > 21.12 11:04

CINS: Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata

Guvernerka Jorgovanka Tabaković plagirala je značajan deo svoje doktorske disertacije koju je odbranila na Fakultetu za uslužni biznis Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Jorgovanka Tabaković doktorirala je 2011. godine, a teza pod naslovom "Instrumenti centralne banke dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije" ima 240 strana. Mentor je bio profesor Milenko Dželetović, koji je danas predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke.

CINS je kopiju doktorata dobio u junu 2016. godine, tek nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja Educonsu zapretio novčanom kaznom.

Uz pomoć profesora nekoliko univerziteta, doktorat Jorgovanke Tabaković provučen je kroz softver Turnitin za detektovanje plagijata. Reč je o često korišćenoj metodi za proveru studentskih radova na univerzitetima širom sveta.

Centar (www.cins.rs) je naveo da analiza doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković pokazuje da je više od 20 odsto teksta preuzeto bez citiranja iz radova i knjiga ekonomista ili akademaca.

"Guvernerka Tabaković je bez citiranja preuzela radove svog nekadašnjeg saradnika u Narodnoj banci Nikole Tasića, ekonomiste Mehmeda Murića, profesorke Lidije Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum, Jasne Atanasijević sa Univerziteta u Novom Sadu i drugih naučnika", naveo je CINS.

Kako se dodaje, u nekim slučajevima kopirani su čitavi paragrafi ili potpoglavlja, uz unošenje minimalnih izmena, poput korišćenja reči "otuda" umesto "s toga" na početku rečenice, dok je ostatak sadržaja identičan. Autori nisu citirani, a uglavnom nisu navodjeni ni u spisku korišćene literature.

Rektor Univerziteta Educons Aleksandar Andrejević rekao je da su sve procedure za odbranu doktorata bile uvažene i da je kvalitet rada potvrdilo pet vrhunskih stručnjaka u toj oblasti.

Andrejević je rekao da je pored pozitivne ocene tročlane komisije za odbranu doktorata, u kojoj je bio i Dželetović, godinu dana kasnije inicirao i dve dodatne nezavisne recenzije.

On je naveo da, za razliku od prirodnih i tehničkih nauka, u društvenim oblastima postoji veća tolerancija na poklapanje teksta, za koju su mu kolege rekle da može da iznosi i do 20 odsto.

CINS je citirao Kodeks profesionalne etike Univerzitetа u Beogradu prema kome doslovno preuzimanje teksta drugog autora, odnosno kopiranje iz elektronskih ili štampanih izvora, sa srpskog ili stranog jezika, u delovima ili celosti, bez navodjenja imena autora i izvora, predstavlja plagiranje.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

mr burns from simpsonsr21/12/2016 18:14

sta ste i ocekivali od sadasnjeg vladajuceg kadra nesto vese od obicne pismenosti a ponegde cak ni to..ona drzi kurs dinara na sadasnjem nivou zato sto ga je lako pamtiti/jedan, dva, tri/

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.