AAA

DRUšTVO | 28.12.2016 15:25 > 28.12 20:15

Krkobabić: Selo bez zadruge je kao tiganj bez drške


Ministar bez portfelja Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj najavio je danas da će u narednoj godini jedan od prioriteta biti razvoj i otvaranje seoskih zadruga i razvoj poljoprivrede u ruralnim sredinama.

Krkobabić je najavio da će država i lokalne samouprave obezbediti sredstva za razvoj, a onim mladim ljudima koji su ostali da žive na selu preostaje da se udruže i organizuju zadruge.

"Selo bez zadruge je kao tiganj bez drške", rekao je Krkobabić i rekao da sve ono sto se proizvede treba plasirati a upravo uz zadruge sve je to moguće.

Krkobabić je u okviru akcije "Država Srbija u selima Srbije" danas obišao Boljevac i okolna sela Osnić i Mali Izvor, čiji žitelji sada umesto odlaska u Boljevac bitne poslove poput poštanskih i administrativnih usluga, ali lekarskih pregleda, mogu da obave u svom selu.

U pet boljevačkih sela, u kojima živi oko 3.500 ljudi, jednom nedeljno dolaziće opštinski službenici i lekari opšte prakse a biće im dostupan i mobilni poštanski šalter.

Kako su meštani tih pretežno staračkih sela rekli, takve usluge će im uštedeti vreme i novac.

Govoreći o privrednim potencijalima, Krkobabić je naveo da za unapredjenje života u slabije razvijenim sredinama nije potebno mnogo novca, već bolja iskorišćenost postojećih kapaciteta.

"Udružićemo resurse javnih preduzeća i lokalnih samouprava", reko je Krkobabić i dodao da kada je u pitanju Boljevački kraj, kao glavne potencijale vidi poljoprivredu, drvnu industriju i turizam.

Prema njegovim rečima, očekuje se i dolazak investitora u oblasti drvne industrije.

Predsednik Opštine Boljevac Nebojša Marjanović rekao da su akcije "Država Srbija u selima Srbije" značajne za bolji kvalitet života meštana kako bi oni imali iste uslove kao žitelji nekih većih sredina.

Marjanović je naveo da u pojedinim boljevačkim selima ne postoje ni prodavnice sa osnovnim namirnicama pa je ideja da pokretne radnje navraćaju u sela.

Direktorka Pošte Srbije Mira Petrović rekla je da to javno preduzeće posluje kao društveno odgovorna kompanija i da joj je namera da ohrabri mlade da ostanu na selu i unapredjuju poljoprivrednu proizvodnju.

Akcija "Država Srbija u selima Srbije" obuhvatila je do sada 20 sela, a predvidjeno je da u nju bude uključeno još 35 seoskih sredina iz nerazvijenih područja.

Sprovedena je dosad, osim u selima boljevačke opštine, i u selima kod Vršca, Svrljiga i Batočine.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.