AAA

DRUšTVO | 29.03.2017 15:25 > 29.03 15:42

Dodeljeni roboti za učenje programiranja u 344 škole

Roboti koji će djacima u 344 škole u Srbiji pomoći u učenju programiranja dodeljeni su danas u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu u okviru akcije "KODigranje".

U okviru te akcije programa "Bitka za znanje" koji sprovodi Fond B92 u saradnji sa resornim ministarstvima obučeno je 252 nastavnika za korišćenje novih učila.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je kroz taj program pomognuta kompletna digitalizacija škola u Srbiji.

"Od jeseni se planira uvodjenje informatike kao obaveznog predmeta u školama, a obezbedili smo sredstva za nabavku potrebne opreme", istakao je Šarčević.

On je dodao da se sprovodi i projekat gde se u 200 škola uvode "elektronski dnevnici" i da je potrebno raditi više obuka za nastavnike i učitelje u korišćenju digitalnih tehnologija.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da je akcija "KODigranje" kojom se sprovodi digitalna transformacija primer timskog rada Vlade i privrednog sektora.

Predsednik upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić rekao je da je primer slične akcije vidjen najpre u Hrvatskoj i da je imao dobre rezultate i da se nada da će biti prikupljen novac da sve škole u Srbiji dobiju robote.

"Naša ideja je da deca odmah prelaze na viši nivo korišćenja novih tehnologija, a roboti se mogu koristiti i za druge predmete u školi", istakao je Matić.

On je najavio da će akcija biti proširena na ceo Zapadni Balkan.

Akcija "KODigranje" je započeta 10. januara sa ciljem da sve osnovne škole u Srbiji dobiju dovoljan broj nastavnih alata – mBot robota, uz pomoć kojih će deca moći da uče da programiraju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.