AAA

DRUšTVO | 07.05.2017 15:10

Trećina ubistava žena u porodično-partnerskim odnosima izvršena vatrenim oružjem

U Srbiji je godišnje od 2012. do 2016. godine bilo 30 do 40 ubistva žena u porodično-partnerskom kontekstu, a više od trećine ubistava je izvršeno vatrenim oružjem.

"Vodjeni tim činjenicama, u Centru za istraživanje javnih politika pokrenut je projekat uz podršku holandske ambasade u okviru programa Matra, koji se bavi analizom zloupotrebe oružja u kontekstu nasilja u porodici", rekla je novinarima u Kragujevcu stručni rukovodilac istraživačkog tima Danijela Spasić.

Ona je dodala da se kroz istraživanje nastoji da dokaže postojanje veze izmedju posedovanja legalnog ili nelegalnog vatrenog oružja sa nasiljem u porodici kao i drugim nasiljem koje se završava smrtnim ishodom.

"Za poslednjih pet godina u Srbiji je ubijeno 170 žena u porodično-partnerskom odnosu, a njih 57 je ubijeno vatrenim oružjem", navela je Spasićeva.

Prema evidenciji MUP-a, u tom periodu je u okviru porodice ubijeno 211 osoba, od čega su 133 žene, odnosno žene čine 63 odsto žrtava porodičnog nasilja u Srbiji.

U Srbiji u 40 odsto slučajeva žene stradaju od ruke supruga pretežno u zajedničkom životnom prostoru, a najčešće se radi o ženama starijim od 65 godina.

Značajan broj izvršilaca femicida je izvršio ili pokušao da izvrši samoubistvo.

"Kao sredstvo izvršenja ubistava najčešće je, u 60 odsto slučajeva, korišćeno vatreno oružje, koje su počinioci uglavnom držali bez dozvole", navela je Spasićeva.

Istraživanje se baziralo na analizi baza podataka i intervjuima s predstavnicima državnih institucija i nevladinih organizacija.

U Kragujevcu je održana prva radionica o rezultatima istraživanja koji će uz 40 konkretnih preporuka Centra za istraživanje javnih politika biti predstavljeni na završnoj konferenciji projekta, u junu u Beogradu.


KOMENTARI

Broj komentara : 1

Milenko Radojevic07/05/2017 18:30

Kakva je ovo besmislena vest. Pa većina svih ubistava se dešava u privatnom ili porodičnom krugu. Ako je 60% ubijenih žena u nekom periodu, onda je u istom periodu 40% ubijenih muškaraca. Svi ubijeni su ili žene ili muškarci, ali kad se kaže "žene", to onda sugeriše da su one ubijene zato što su žene. Ljudi ginu zbog raznih sukoba, kao i uvek. Osim toga, većina ubistava je uvek bila pištoljima, dakle vatrenim oružjem. Ukratko, ovde je nevladina organizacija Vuka Jeremića dobila pare od holandske ambasade za nešto što niti ima smisla, niti je vest.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.