AAA

DRUšTVO | 27.06.2017 10:00

Udruženje Parada ponosa Beograd: Pomak po pitanju LGBT prava, ali položaj ipak težak

Udruženje "Parada ponosa Beograd" danas je povodom 27. juna, Medjunarodnog dana ponosa, pozdravilo političke i društvene pomake koji su se u Srbiji desili na planu LGBT prava u proteklih godinu dana, ali i upozorilo da je i dalje težak položaj te zajednice i njenih pripadnika i odsustvo zakonske ravnopravnosti.

Prema aktuelnim istraživanjima, preko 70 odsto LGBT osoba u Srbiji doživelo je neki oblik nasilja, a samo 10 odsto tih slučajeva je prijavljeno nadležnim institucijama, ukazali su iz udruženja i dodali da slučajevi pred sudom traju predugo, a nasilnici dobijaju uglavnom uslovne kazne.

Kako su naveli, nije zanemarljiv ni procenat nasilja koje prema LGBT osobama sprovode osobe koje su im već poznate – čak 75 odsto.

"Homofobija i transfobija su duboko ukorenje u ovdašnjem društvu. Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, kao i zakona koji bi transrodnim i transseksualnim ljudima olakšao promenu dokumenata, svakako su značajni, ali pored toga neophodno je da država konstatno radi na promeni svesti gradjana Srbije kada je u pitanju odnos prema LGBT zajednici", ističe se u saopštenju.

Udruženje je navelo i da je izbor pripadnice LGBT zajednice Ane Brnabić na mesto premijera značajan, ali da se ne sme uzeti kao dovoljan pomak u podizanju njene vidljivosti.

"Očekujemo da država sprovede sistemsku kampanju kojom će promene u kvalitetu života LGBT osoba u Srbiji, biti ne samo statističke i deklarativne već istinske i održive", piše u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.