AAA

DRUšTVO | 13.07.2017 21:55

Francuska ambasada proslavila Dan pada Bastilje (VIDEO)


Ambasada Francuske u Beogradu večeras je u prisustvu novoimenovanog ambasadora u Srbiji Kristofa Lekurtjea priredila prijem povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, 14. jula.

Otpravnik poslova ambasade Francuske Filip Ser rekao je da srpsko-francusko prijateljstvo traje i danas i izrazio je podršku Srbiji u evropskim integracijama.

"Francuska će nastaviti da daje podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji. Želim da pozdravim otvaranje četiri nova pregovaračka poglavlja. Francuska će podržati napredak u oblasti ekonomije i pravne države, koji su neophodni za pristupanje EU", rekao je Ser.

On je ocenio je da francusko-srpsko prijateljstvo traje i danas, dodajući da o njemu postoje brojna svedočanstva, uključujući i prošlogodišnju posetu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Parizu, što je bila prilika da se produbi saradnja u oblasti pravosudja, policije i privrede.

"Mi slavimo naše nacionalne vrednosti, ali takodje slavimo istorijsko prijateljstvo Francuske i Srbije zasnovano na kulturnoj i intelektualnoj bliskosti koja seže u prošlost", naveo je Ser.

Istakao je da je nakon izbora u Srbiji i Francuskoj uspostavljena nova dinamika za produbljivanje odnosa dve zemlje.

Na prijemu u francuskoj ambasadi izvedene su himne Francuske, Srbije i Evropske unije.

Prijemu su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Djordjević, ministar zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, diplomate i predstavnici kulturnog i javnog života Srbije.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavljao je oslobadjanje od samovolje i bio je preteča usvajanja Deklaracije o pravima čoveka i gradjanina 26. avgusta 1789. Ovom deklaracijom revolucionari su izdigli slobodu i jednakost i bratstvo osnovne francuske nacionalne vrednosti već skoro 220 godina.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.