AAA

DRUšTVO | 03.10.2017 14:20 > 03.10 15:11

Nacionalni model studentske prakse u primeni od oktobra 2018. godine


Diskusija o Nacionalnom modelu studentske prakse čiji je cilj da se omogući razvoj preduzetničkog obrazovanja u okviru visokoškolskih ustanova počela je danas u Beogradu a nastaviće se i u drugim univerzitetskim centrima u Srbiji.

Primena Nacionalnog modela studentske prakse očekuje se u narednoj akademskoj godini, a za njegovo uspostavljanje potrebno je da se povežu Centri za razvoj karijere u sklopu univerziteta, privreda i lokalna samouprava.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Beogradu da je cilj tog modela da se stvori održiv model studentske prakse koji će mladima omogućiti da steknu praktična znanja i iskustva kojima će biti obučeni za tržište rada.

Šarčević je dodao da će okrugli stolovi biti organizovani u Univerzitetskim centrima, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac i Novi Pazar kako bi se čula sva mišljena i kako bi svi mogli da učestvuju u kreiranju tog modela prakse.

Predstavnik Vlade Srbije Vukašin Grozdić kazao je da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji u drugom kvartalu ove godine bila nešto iznad 20 odsto.

"Iako najniža u nekoliko poslednjih godina, zapravo je viša nego evropski prosek. Izradom modela nacionalne studentske prakse uspostaviće se državni standard u smislu trajanja, načina njihove realizacije ispod kojih se neće ići i kao takav biće obavezujući", kazao je on na skupu "Moj grad-moj izbor-moja karijera".

Grozdić je kazao da razvoj ovog modela počinje danas skupom u Beogradu i da će trajati narednih godinu dana kao i da će se diskusije o njemu sprovoditi i u ostalim visokoškolskim centrima.

On je najavio da će njegova primena početi 1. oktobra 2018. godine.

Gradski menadžer Goran Vesić je kazao da će u narednih 10 do 15 dana biti organizovane prezentacije na fakultetima u kojima će se studenti u Beogradu upoznati s tim modelom prakse, ali i dati svoje predloge za prilagodjavanje tog modela.

Vesić je kazao da je "BG praksa" kroz koju je do sada prošlo 1.800 studenata primer dobre saradnje gradske uprave i Univerziteta i dodao da je, medjutim, malo studenata ostalo da radi u javnom sektoru u Beogradu, zbog zabrane zapošljavanja i najavio da će raditi na tome da se napravi izuzetak kada je reč o studentima.

Vesić je kazao da misli da se dogovor s Medjunarodnim monetanim fondom (MMF) neće poremetiti ako oko 100 studenata nadje posao u javnim preduzećima u gradu.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Darko Bulatović je rekao da je saradnja SKGO-a i Univerziteta nastala u svrhu razvoja i valorizacije potencijala sa kojima društvo raspolaže kako bi standard gradjana Srbije bio veći.

"Stekao sam utisak da je naše društvo najmanje ulagalo u našu prednost i zato pružamo punu podršku usavršavanju sistema obrazovanja i valorizacije potencijala koji svima idu u korist", rekao je Bulatović, koji je i gradonačelnik Niša.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kazao je da ta institucija kao vodeća visokoškolska ustanova osim kvalitetnog obrazovanja kroz različite projekte nudi i praksu studentima, kako bi stekli odredjene veštine i postali "zapošljiviji".

On je rekao da je 2006. godine osnovan Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, kao i da je 2010. godine počeo program "BG praksa".

Bumbaširević je kazao da je do sada 1.800 studenata dobilo šansu da stekne iskustvo i praksu u javnim preduzećima čiji je osnivač grad.

On je naveo i da je Univerzitet u Beogradu uspostavio saradnju i sa nekim preduzećima, kao i da je 2013. godine studenti različitih fakulteta stručnu praksu obavili u Telekomu.

Bumbaširević je naveo da Univerzitet u Beogradu podržava inicijativu za uvodjenje Nacionalnog modela studentske prakse.

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli je rekla da je veoma važno približiti svet obrazovanja svetu rada i dodala da je toj zemlji drago što Srbija ide ka neophodnim reformama.

Model je izradjen u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO" koji sprovodi SKGO, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i PKS.


KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.