AAA

DRUšTVO | 23.10.2017 14:45

Ne da(vi)mo Beograd: Izgradnja spalionice koštaće najmanje milijardu evra

Analiza ugovora o izgradnji spalionice na deponiji u Vinči pokazala je da će privatni investitor od grada u narednih 30 godina dobiti najmanje milijardu i 150 miliona evra, saopštila je danas Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd.

Kako se navodi u saopštenju, iako će investitor francusko-japanski konzorcijum (The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited) uložiti 300 miliona evra, ugovor će doneti "ogromne finansijske obaveze koje će se katastrofalno odraziti na budžet grada i komunalne troškove gradjana".
Ugovorom za javno-privatno partnerstvo grada Beograda za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada sa privatnim investitorom koji je potpisan 29. septembra, grad Beograd se obavezao da u narednih 30 godina investitoru isplaćuje više od 38 miliona evra godišnje, što je u zbiru oko milijardu i 150 miliona evra.

Dodaje se da je to minimalni iznos, jer nisu uračunati svi prateći infrastrukturni troškovi, kao ni troškovi koji uključuju povlašćen položaj u proizvodnji energije.

"Ova ogromna ulaganja koja grad izvodi imaju za rezultat srazmerno veliku zaradu privatnog investitora, a štetu po javne finansije, ostavljaju gradski budžet sa enormnim direktnim i skrivenim troškovima, a gradjane sa cenom tretmana otpada i najmanje četiri puta većom cenom usluga", saopštila je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd.

Inicijativa je navela i da se očekuje poskupljenje računa gradjana za četiri do pet puta za odvoženje smeća, kao i ukidanje mogućnosti otvaranja radnih mesta u "zelenoj ekonomiji".

Pored finansijskog dela, analiza je navela i pravno-proceduralne probleme.

Navodi se da ugovoru nedostaju odredjeni delovi, kao i to da se gradsko pravobranilaštvo nije bavilo analizom Ugovora, jer po njihovom tumačenju prevod ugovora nije u duhu srpskog jezika i nema pečat sudskog tumača.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.