AAA

DRUšTVO | 14.11.2017 11:40 > 14.11 11:51

Sindikati penzionera: Predizborna 'senior kartica' ponižava zdrav razum

Udruženja Sindikata penzionera Srbije i Sindikata penzionera Beograda ocenila su danas da je akcija beogradskih vlasti za uvodjenje "senior kartice" kojom penzioneri ostvaruju odredjene popuste pri nekim plaćanjima, "predizborno ponižavanje najstarije populacije".

"Beogradska vlast potcenjuje sposobnosti penzionera da razluče kako je ova marketinška akcija sračunata na kratko pamćenje birača, a ne stvarna želja da se život najstarijih gradjana učini podnošljivijim", piše u saopštenju penzionerskih udruženja.

Dodaje se da je uvodjenje senior kartica "nastavak neustavne ideje da je uoči beogradskih izbora potrebno povećati primanja penzionerima iz Beograda jer su u glavnom gradu troškovi života najviši".

"Senior kartica neće uspeti da utiša bes i ljutnju penzionera zbog smanjenih primanja koja nisu vraćena na prethodni nivo. I ne samo ljutnju onih čije su penzije iznad 25.000 dinara, nego apsolutno svih penzionera, jer su svima ukinuta uskladjivanja penzija s troškovima života", navode sindikati penzionera.

Ocenjeno je da bi korisnije za penzionere bilo ga gradska vlast, umesto što troši novac na izradu "senior kartica", poveća broj geronto-domaćica.

"Najspornije je to što se nije sačekalo da Ministarstvo rada i socijalne politike završi izradu socijalnih karti gde bi se videlo koje kategorije penzionera, ali i svih ostalih gradjana, zaista imaju potrebe za posebnim pristupom tržištu. To bi mogao da bude osnov za državne kartice koje omogućavaju popust, ali bi i tada bilo moguće napraviti gradaciju, jer nisu ni svi gradjani podjednako siromašni ni podjednako ugroženi", ukazala su udruženja sindikata penzionera Srbije i Beograda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.