AAA

DRUšTVO | 26.12.2017 12:30 > 26.12 12:32

Pravnica: Srbiju čeka proces pred UN zbog izručenja Kurda Turskoj

Srbiju pred Komitetom UN protiv torture sigurno čeka proces zbog izručenje turskog državljani, Kurda Dževdeta Ajaza, izjavila je danas pravnica Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković.

Ona je za agenciju Beta rekla i da "nema dilemu da će komitet odlučiti da je došlo do kršenja medjunarodnih prava i obaveza".

"Mi to nastavljamo dalje, pišemo predstavku... i mi kao njegovi zastupnici nastavljamo strateško zastupanje pred Komitetom UN i mi ćemo taj slučaj izneti sigurno, samo što postoje rokovi, koje ćemo ispoštovati", rekla je Tošković.

Navela je i da je Ajaz, po informacijama koje je Beogradski centra dobio od njegovog brata, trenutno nalazi na teritoriji Turske.

Podsetila je da je Srbija preuzela medjunarodne pravne obaveza time što je potpisala konvenciju o sprečavanju torture i samim tim je, kako je rekla, prihvatila i nadležnost Komiteta UN za sprečavanje torture koji je apelovao da do tog izručenja ne dodje.

"Samim izručenjem prekršene su i konvencije o statusu izbeglica UN, posebno u kontekstu člana 33 i kada je reč o nacionalnom zakonodavstvu i Zakonu o azilu, imajući  u vidu da je Ajaz bio u postupku azila koji nije pravosnažno okončan u Srbiji", rekla je Toškovićeva.

Napomenula je i da Beogradski centar za ljudska prava nastaviti strateško zastupanje Ajaza, ali da ne zna koje su moguće posledice po Srbiju zbog toga što je uradila.

"Mi trenutno ne znamo koje su to moguće posledice, mi ćemo naše strateško zastupanje nastaviti, kada se donsese privremena mera, vi imate mogućnost da vodite slučaj pred Komitetom, što ćemo mi svakako uraditi", rekla je Toškovićeva.

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, izručen je sinoć Turskoj uprkos poziva Komiteta UN protiv torture da se Srbija uzdrži od izručenja.

Predsednik Komiteta UN protiv torture Jens Modvig izjavio je u ponedeljak da Srbija mora da poštuje svoje obaveze prema tom Komitetu kada je reč o slučaju Ajaza.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je ta odluka Komiteta UN stigla prekasno, nakon što je ministarka već potpisala odluku o izručenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.