AAA

POLITIKA | 12.09.2016 22:30 > 13.09 09:53

Dačić: Ne razumem izjavu Mihaela Rota

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su izjave nemačkog državnog ministra za Evropu Mihaela Rota da Nemačka podržava Srbiju ako je odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, i da Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i ispuni sve kriterijume za članstvo "neumesne i uvredljive".

Kako je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je kazao da su "Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji" i upitao "kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije". "Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije?", upitao je takodje srpski ministar.

Povodom izjave Rota, u debati na beogradskom Fakultetu političkih nauka, da EU ima spoljnu i bezbednosnu politiku s kojom Srbija treba postepeno da uskladi svoju poziciju, Dačić je rekao da "pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa uskladjivanja" spoljne politike Srbije sa EU.

To je za Srbiju "vitalno pitanje, jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo", rekao je Dačić. Komentarišući Rotovu izjavu da EU neće činiti nikave kompromise po pitanju ispunjavanja kriterijuma za članstvo, Dačić je pitao da li su to kriterijumi koje je Hrvatska prošla.

"Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija. A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200 hiljada Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu", naveo je Dačić.

Dačić je rekao i da je Srbija navikla da je svi pozivaju na suočavanje sa prošlošću i pitao "hoće li to neko reći i Zagrebu, Prištini, Sarajevu, ili samo Beogradu?".

"Veoma sam zadovoljan razvojem naših bilateralnih onosa i podrškom Nemačke, ali reči Mihaela Rota su, najblaže rečeno, neumesne i uvredljive", zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.