AAA

POLITIKA | 14.11.2016 14:50 > 14.11 15:08

Ban Ki Mun: Sporo sprovodjenje sporazuma

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je da je impresioniran ekonomskim i političkim napretkom na Kosovu od kraja sukoba, ali da se sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine i dalje sporo sprovode.

U izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, poslednjem koji podnosi kao generalni sekretar UN,  Ban je naveo da je "uznemiren" zbog odlaganja sprovodjenja važnih sporazuma iz dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

"Uprkos mnogim izazovima i dalje sam impresioniran sveukupnim ekonomskim i političkim napretkom ostvarenim od kraja sukoba i dalekovidošću onih s obe strane koji su prevazišli sukob kako bi se usredsredili na izgradnju naprednije budućnosti", naveo je Ban Ki Mun u izveštaju koji Savet bezbdnosti UN treba da razmatra 16. novembra.

Generalni sekretar UN se založio da se obezbedi da manjinske zajednice budu uključene u odluke koje utiču na njihove živote i pozvao kosovske vlasti da se uzdrže od svih poteza i odluka koje mogu omesti napredak dijaloga Beograda i Prištine.

Ban je naveo da su u proteklom periodu političke tenzije na Kosovu bile koncentrisane oko spora o teritorijalnom razgraničenju s Crnom Gorom i usvajanja zakona u kosovskoj skupštini o kompleksu Trepča koji je izazvao dodatne tenzije izmedju Prištine i Beograda, dok je sprovodjenje sporazuma iz dijaloga nastavljeno sporim tempom.

Usvajanje zakona o Trepči u kosovskoj skupštini je odmah izazvalo kontroverze zbog vlasništva i strukture postrojenja koje je predmet dugotrajnog spora, naveo je Ban i dodao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio vladinu odluku o poništavanju svih pravnih posledica kosovskog zakona o Trepči i upozorio Prištinu da ne preduzima jednostrane poteze ili nasilno pleni imovinu.

Odlazeći generalni sekretar UN je naveo da "nema praktične alternative dijalogu kako bi se postigla normalizacija odnosa" i pozvao obe strane da se odupru provokacijama, već da se angažuju na odgovoran način, tržeći pravične i trajne kompromise.

"Takodje podsećam političke lidere u Beogradu i Prištini na njihovu odgovornost za nastavak dijaloga na visokom nivou bez odlaganja i s hrabrošću i političkom voljom koja je potrebna za prevazilaženje preostalih prepreka i osiguravanje punog sprovodjenja svih dosad postignutih sporazuma", naveo je Ban.

Ban je naveo da se u odnosu na prethodne izveštaje poboljšala saradnja zajednica na severu Kosova i ministarstava u Prištini, posebno u pogledu finansiranja opština, kao i da je ostvaren opipljiv napredak u slobodi kretanja prema sporazumu iz 2011.

Mada je sprovodjenje sporazuma iz dijaloga nastavljeno relativno sporo, "obe strane su, ipak, dale signale posvećenosti napredovanju, uključujući stvaranje Asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je povodom sprovodjenja sporazuma o integraciji kosovskog pravosudja, završena formalna selekcija za preostalih šest tužilaca i sudija iz srpskog u kosovski pravosudni sistem i da je u trenutku pisanja izveštaja u toku proces njihovog imenovanja.

Ban je naveo da treba da se čuju glasovi neslaganja i nezadovoljstva, ali da je zabrinut što političari za sopstvene interese koriste legitimne razlog za brigu. "Produženi politički zastoj oko sporazuma o teritorijalnom razgraničenju s Crnom Gorom je zamaskirao prava pitanja i mogao bi da se ispostavi kao štetno skretanje pažnje s urgentnijih izazova i prilika", naveo je on.

Ban je izrazio žaljenje zbog sporog povratka na mnogim delovima Kosova i ocenio da su potrebni snažniji napori za izgradnju poverenja  izmedju povratnika i zajednica u koje dolaze, kao i da se obezbede verodostojne garancije za fizičku bezbednost, nediskriminaciju i obrazovne i ekonomske mogućnosti za povratnike.

Navodeći da su verska tolerancija i poštovanje tradicije drugih važni preduslovi za pomirenje i održivi povratak, Ban je naveo da "Kosovo ima dugu tradiciju raznovrsnosti i verske tolerancije i da treba da se oporavi od ožiljaka ratova".

U izveštaju se navodi da je je u periodu od 16. jula do 15. oktobra zabeleženo 69 bezbednosnih incidenata koji se tiču manjina, dok je prethodnom tromesečnom periodu bilo 94.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.