AAA

POLITIKA | 11.01.2017 15:15 > 11.01 15:18

Dveri: Vučić da reaguje na Inckovo opasno ugrožavanje Republike Srpske

Pokret Dveri zatražio je danas od premijera Aleksandra Vučića da hitno reaguje i osudi, kako se navodi, skandaloznu i opasnu izjavu visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Valentina Incka koji je Dan Republike Srpske (RS) uporedio sa danom osnivanja Nezavisne države Hrvatske (NDH) u Drugom svetskom ratu. "Izjava visokog predstavnika nije samo napad na RS već i na čitav srpski narod i na srpske žrtve koje su stradale u zločinačkoj NDH i svako ćutanje je nedopustivo. Država Srbija mora da reaguje na Inckovu izjavu jer je garant Dejtonskog sporazuma i dužna je da štiti integritet RS, da je očuva i da ne dozvoli njeno ugrožavanje", navodi se u saopštenju Dveri.

Incko je juče rekao da bi "secesionističke namere" predsednika RS Milorada Dodika, koje je naznačio svojom izjavom da RS teži pripajanju Srbiji, definitivno značile prekoračenje "crvene linije".

"Za medjunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska BiH i RS koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana NDH", rekao je Incko za sarajevski portal Faktor.

Dveri su navele da Vučić treba da brine zbog namere zapadnih sila da ugroze opstanak RS ali da on "jedino brine da se ne zameri svojim prijateljima u EU, pa je uspešno izbegao da prisustvuje obeležavanju Dana RS".

"Opstanak RS ne sme biti doveden u pitanju i Srbija mora da učini sve što je u njenoj moći da je sačuva. Da li to može Vučić koji je nekada bulevar Zorana Djindjića prelepljivao bulevarom Ratka Mladića, a poslednjih osam godina mora da dokazuje svojim gazdama u Briselu i NATO-u da se odrekao i Mladića i onog Vučića koji je postojao do 2008. godine?", navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.