AAA

REGION | 27.11.2018 12:35

Preporučeno parlamentu Makedonije da Gruevskom oduzme imunitet

Odbor Skupštine Makedonije za mandatsko-imunitetska pitanja preporučio je danas oduzimanje poslaničkog imuniteta bivšem premijeru Nikoli Gruevskom koji je prebegao u Madjarsku da bi izbegao izdržavanje zatvorske kazne.

Taj odbor je većinom glasova prihvatilo zahtev krivičnog suda u Skoplju, kojim se traži odobravanje pritvora Gruevskom, protiv koga se u odsustvu vode i drugi sudski postupci, dok je u jednom slučaju već pravosnažno osudjen na dve godine.

Za predlog da se bivšem premijeru oduzme mandat glasalo je pet od devet članova Odbora, a sednici nije prisustvovao nijedan član opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsednik.

Predlog za oduzimanje imuniteta biće dostavljen predsedniku parlamenta Talatu Džaferijju koji treba da zakaže plenarnu sednicu na kojoj će za oduzimanje imuniteta biti potreban 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Vladajuća koalicija ima dovoljan broj glasova za oduzimanje imuniteta Gruevskom.

Parlamentarna većina je prethodno pokušala da oduzme poslanički mandat Gruevskom, pošto je pravosnažno osudjen na dve godine zatvora, ali nije uspela da dobije podršku opozicionih poslanika za potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 glasova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.