AAA

REGION | 10.01.2019 21:15 > 10.01 21:53

Hrvatska vlada poništava odluku o nabavci F-16 Barak


Hrvatska vlada objavila je u četvrtak da će poništiti odluku o nabavci borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelska ambasada izvestila hrvatsku stranu da Izrael nije dobio dozvolu SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je danas glavnog direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama koji ga je izvestio da Izrael nije uspeo da dobije dozvolu SAD-a za prodaju F-16 Barak, javila je agencija Hina.

"Vlada Republike Hrvatske zato će poništiti Odluku o nabavci borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ", stoji na Tviter nalogu hrvatske vlade.

Izraelska delegacija predvodjena generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom prethodno se sastala s hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičevićem, a na tom sastanku hrvatskoj strani saopšteno je da Izrael nije mogao da sprovede projekat.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebalo da kupi 12 korišćenih aviona F 16 Barak, odnosno modifikovanih izraelskih verzija izvorno američkih letelica.

Američka strana, medjutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" aviona iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htela da pristane i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li da sprovedu ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je u četvrtak, dan pre isteka roka, službeno izvestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na konkursu na kojem su još učestvovali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.