AAA

REGION | 25.05.2017 14:50

Stoltenberg: Ulazak Crne Gore u NATO važan za Zapadni Balkan

Ulazak Crne Gore u članstvo NATO 5. juna je "od važnosti i za Zapadni Balkan i ceo NATO… i pokazuje da su vrata Atlantskog saveza otvorena", izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči zasedanja vodja ove vojno-političke organizacije.

Stoltenberg je pozdravio prisustvo crnogorskog premijera Duška Markovića u svojstvu posmatrača na zasedanju i naveo da su vrata NATO otvorena čim, kao u slučaju Crne Gore, neka država kandidat sebe za to osposobi tako što "istinski sprovede važne reforme".

Čelnik Atlantskog saveza je potvrdio da će partneri u NATO danas, na zasedanju zajedno s američkim predsednikom Donaldom Trampom, doneti odluku o uključivanju u bitku protiv islamskog terorizma u Siriji i Iraku, što je ključni zahtev Trampa za dalju punu podršku SAD Atlantskom savezu.On je objasnio da to ne znači da će NATO učestvovati i u borbenim operacijama, u kojima već pojedinačno učestvuju mnoge članice Atlantskog saveza, a posebno podvukao da će biti veoma osnažena razmena obaveštajnih informacija i stvorena posebna "združena ćelija" NATO u tom cilju.
Stoltenberg je dodao da će biti sagledano i povećanje izdataka evropskih saveznika za budžet NATO, na čemu takodje odlučno insistira nova američka vlada, naglašavajući da više neće prihvatati da SAD podmiruju blizu 80 odsto NATO potreba.

Generalni sekretar NATO je naveo i da će tema zasedanja biti i, kako je rekao, "agresivne akcije Rusije kakve smo videli u Ukrajini" i napori da se zato ojača "ubedljiva snaga odvraćanja i odbrana u odnosu na Rusiju".

Stoltenberg je dodao da on lično podržava sankcije Rusiji, što je stvar Evropske unije i SAD, ali da smatra da je to "krajnje važno zbog ilegalnog pripajanja Krima i nesprovodjenja sporazuma iz Minska" o rešavanju ukrajinske krize.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.