AAA

REGION | 30.09.2018 23:30

Zaev: Gradjani poručili da se prihvata Dogovor sa Grčkom

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je večeras da su gradjani na referendumu poručili da treba da se prihvati Dogovor sa Grčkom i da zemlja postane članica EU i NATO.

Na konferenciji za novinare on je pozvao sve poslanike u makedonskom parlamentu, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da nacionalne interese stave iznad partijskih i da podrže ustavne promene.
Premijer Makedonije je rekao da zna da je za ustavnu promenu imena države potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika i da ostavlja nekoliko dana da se vidi da li može da se postigne, a ako se ne uspe u tome odmah će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

"Napravićemo uvid u parlamentu da se vidi da li ima dvotrćinske većine, a ako ima počinju ustavne izmene. Ako nema ide se brzo na prevremene izbore, najverovatnije krajem novembra. To je važno da bi se poštovali rokovi iz Dogovora sa Grčkom", rekao je Zaev.

Referendumska koalicija oko vladajućih SDSM i DUI trenutno ima podršku od 71 poslanika.

Kako je istakao Zaev, evropska Makedonija dobila je više glasova za od bilo kojeg pobednika na bilo kojim parlamentarnim izborima u samostalnoj Makedoniji.

"Na referendumu je glasalo više od 600.000 a od njih više od 90 odsto je glasalo za i poručili su da Makedonija treba da prihvati dogovor sa Grčkom i postane članica EU i NATO. Da je glasalo 1,1 milion gradjana, ovi glasovi za bili bi većina", rekao je Zaev.

Prema rečima Zaeva, bolji dogovor o rešavanju spora sa Grčkom oko imena ne može se postići i to je svima jasno. "Ne treba da se igramo, sudbina zemlje je u pitanju", rekao je makedonski premijer u poruci politčkim protivnicima iz opozicionog VMRO DPMNE, čiji je lider Hristijan Mickoski ranije večeras ocenio da je referendum propao i da su gradjani odbacili Dogovor sa Grčkom.

Na pitanje da li će podneti ostavku jer nije postignut propisani cenzus na referendumu od 903.000 birača, Zaev je rekao da nema nameru da podnese ostavku, već i da ga broj gradjana koji su glasali obavezuje da nastavi da Makedonija postane članica EU i NATO.

U Makedoniji je danas održan referendum na kojem su se gradjani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predvideno da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Istovremeno, tim dogovorom koji su julu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predvidjena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.