AAA

REGION | 09.10.2018 19:10

Merkel: Zadatak Sobranja Makedonije je da sprovede sporazum s Grčkom

Kancelarka Nemačke Angela Merkel ocenila da su gradjani Makedonije podržali sporazum vlada Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko naziva, i istakla da je sadazadatak makedonskog parlamenta Sobranja, da ga sprovede do kraja, preneo je danas Dojče vele na makedonskom.

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu 5. oktobra, koje je nemačka vlada danas objavila, Merkel je obećala dalju podršku Nemačke sprovodjenju "Prespanskog sporazuma" o rešavanju makedonsnko-grčkog spora oko naziva Makedonije.
Kancelarka je ocenila da se na referedumu u Makedoniji 30. septembra velika većina, od preko 90 odsto onih koji su glasali, izjasnila za podršku sporazumu s Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da to sprovede.

Sobranje treba da odobri izmenu Ustava Makedonije u skladu s tim sporazumom.

"Taj sporazum otvara šanse za istorijski dogovor i jačanje dobrosusedskih odnosa. Pritom se s puta I uklanja jedna važna prepreka za približavanje vaše zemlje EU i NATO. Sada je važno da se preduzmu sledeći ključni koraci za sprovodjenje sporazuma o nazivu, time da parlament odluči o neophodnim izmenama Ustava", napisala je Merkel u pismu Zaevu.

Nemačka kancelaraka je istakla da se "raduje" što će sa Zaevom i dalje "raditi na ostarivanju tog cilja".

Merkel je u spetembru, pred referendum, posetila Skoplje i rekla da je Makedonija pred "istorijskom šansom". Pozvala je gradjane da 30. spetembra izadju i svojim glasom odrede budućnost svoje zemlje.

Vlada Makedonije je juče utvrdila predlog za izmenu Ustava radi promene naziva države u "Severna Makedonija", na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke, i taj pedlog poslala Sobranju.

Poslanici bi trebalo da sutra počnu da razmatraju taj predlog za izmenu Ustava, a ceo proces bi, po sklupštinskom poslovniku, mogao da traje najduže 100 dana.

Dogovorom s Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora, predvidjeno ja da Makedonija do kraja ove godine izmeni Ustav čime će se garantovati promenu naziva države u "Severna Makedonija", a uz to grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.