AAA

ZANIMLJIVOSTI | 19.01.2016 13:05 > 19.01 13:16

Varšava brine o 30.000 mačaka

Varšava je na zahtev jednog odbornika zabrinutog za sudbinu mačaka lutalica, napravila novi popis i objavila da nema razloga za brigu, jer ih na teritoriji poljske prestonice živi i vešto lovi miševe i pacove skoro 30.000.

"Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan deo ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i preteranog razmnožavanja glodara, pre svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život", kazala je o brizi gradskih vlasti za ulične mačke portparolka grada Agnješka Klomb.

Tokom 2015. godine na ulicama Varšave živelo je 29.618 mačaka, što je za 482 više nego prethodne 2014. godine, a statistike za ranije godine pokazuju da je populacija varšavskih mačaka stabilna i niti nestaju niti se premnožavaju.

Varšava je u tu najprirodniju, ekološki bezbednu deratizaciju uložila prošle godine 340.000 evra za 292.530 kilograma hrane kojom mace prihranjuju volonteri u svakoj gradskoj četvrti.

Varšavske mačke navikle su se da ih grad tetoši, a pretprošle godine ukazale su i na mahinacije sa kvalitetom hrane, pošto su počele da odbijaju da je jedu.

Laboratorijska analiza koju je naručio grad pokazala je da je hrana prestala da ispunjava deklarisane norme i grad je na tenderu odmah izabrao drugog dostavljača.

U brigu o uličnim mačkama uključuju se i drugi Varšavljani, makar izlazeći u susret apelima vlasti da zimi otškrinu prozore svojih podruma kako bi mačke mogle da se ogreju.

U nekim drugim poljskim gradovima opštine dele dobrovoljcima besplatno specijalne multipleks kućice da mačke koje ih štite od pacova ne budu beskućnici.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.