AAA

NA-DANASNJI-DAN | 08.07.2019 09:25 > 08.07 09:25

Na današnji dan 8. jul

1943 Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen (Jean Moulin), poznat kao "Maks" (Max).70 Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama ("zid plača").

1497 Portugalski moreplovac Vasko da Gama (Vasco) isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1709 Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila je u bici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Karla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

1809 Rodjen je hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vodja Ilirskog panslovenskog pokreta.

1819 Rodjen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.

1822 Persi Biš Šeli (Percy Bysshe Shelley), jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). ("Kraljica Mob", "Oslobodjeni Prometej", "Ševa", "Oda zapadnom vetru", "Odbrana poezije").

1846 Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858 Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, posle čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1885 Rodjen je nemački filozof Ernst Bloh (Bloch). U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog ("Duh utopije", "Tomas Mincer kao teolog revolucije", "Tragovi", "Nasledje ovog vremena", "Sloboda i poredak", "Princip nade").

1894 Rodjen je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita ("Sputnjik"). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1920 Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje "Ratni krst" za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1942 Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere (Louis Felix Fransois Franchet d'Esperey), istaknuti vojskovodja u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1943 Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen (Jean Moulin), poznat kao "Maks" (Max).

1956 U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rodjenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu "Nikola Tesla" gradjani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1967 Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li (Vivien Leigh). Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O'Hare (Scarlett) u američkom filmu "Prohujalo s vihorom" za koju je nagradjena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja".

1994 Umro je Kim Il Sung, komunistički lider Severne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti.

2000 U Beogradu je umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

2002 Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića zbog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin izvršen tokom rata na Kosovu.

2003 U nesreći feribota u reci Menga u Čandpuru (Bangladeš), udavilo se oko 400 ljudi, od 600 koliko je bilo na brodu.

2007 Za sedam svetskih čuda novog sveta proglašeni su: Kineski zid, ; rimski Koloseum, ; indijski Tadž Mahal, Makču Pikču (Kusko, Peru), kip Hrista Spasitelja iz Rio de Žaneira (Brazil), drevni grad Petra u Jordanu i Čičen Ica (Jukatan, Meksiko).

2010 Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom su članice EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, pozvane da to učine. Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne priznaju Kipar, Slovačka, Grčka, Rumunija i Španija, i rezolucija nije imala uticaja na stav ovih zemalja.

2013 Bivši ministar železnice Kine Liu Džićuna osudjen je na smrtnu kaznu uslovno zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

2014 – Izraelska vojska je napadima na Gazu započela operaciju "Zaštitni rub", koja je trajala 51 dan i u kojoj je izginulo oko 1500 Palestinaca civila, dok je 7500 ranjeno, a više stotina hiljada raseljeno. Na strani Izraela je poginulo 56 vojnika i 6 civila.

2015 Savet bezbednbosti UN nije usvojio rezoluciju povodom 20 godišnjice zločina u Srebrenici pošto je Rusija kao stalna članica sa pravom veta bila protiv. Za usvajanje rezolucije koju su predložili Velika Britanija i još nekoliko zemalja glasalo je 10 članica SB UN a četiri su bile uzdržane, medju kojima i Kina.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.